Grupul CEZ, cel mai mare poducator de energie din Cehia, vrea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al companiei de stat Energa din Polonia si compania Elektrarne controlata de Enel in Slovacia, in conditiile in care grupul a anuntat ca incearca sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania.

CEZ, care este controlata de statul ceh, are nevoie sa isi creasca veniturile "pentru a asigura actionarilor dividendele stabile cu care sunt obisnuiti", conform declaratiei facute de CEO-ul grupului, Daniel Benes, pentru ziarul Hospodarske Noviny, citat de Bloomberg.

Producatorul de energie electrica din Cehia nu a initiat inca negocierile cu Energa, potrivit purtatorului de cuvant al companiei, Ladislav Kriz.
Statul polonez detine 51% dintre actiunile Energa, care a fost listata pe bursa anul trecut, potrivit site-ului companiei.
Benes a afirmat ca CEZ vizeaza, totodata, preluarea a 66% dintre actiunile producatorului de energie din Slovacia, Slovenske Elektrarne, care sunt detinute de Enel.

De altfel, CEZ a inceput deja negocierile cu guvernul slovac, cel care este actionar minoritar la Elektrarne, pentru o posibila achizitie.
Actiunile CEZ au urcat cu 0,3% pe bursa din Praga, in timp ce titlurile Energa au avansat cu 0,5% pe bursa din Varsovia, valoarea de piata a celui de-al treilea mare producator de energie din Polonia ajungand la 3 miliarde de dolari.

Enel, un pas in spate

Enel, cea mai mare companie din domeniul energiei din Italia, a anuntat in luna iulie ca vrea sa vanda activele detinute in Slovacia si Romania, pentru a reduce datoria de 4,4 miliarde de euro pe care o are.

In aprilie, grupul ceh CEZ a anuntat ca este dispus sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania, la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna pentru acesta.

Ulterior, la inceputul lunii septembrie, seful CEZ Romania, Martin Zmelik, a declarat ca grupul isi va consolida operatiunile in Romania si nu va iesi de pe piata, chiar daca va reusi sa vanda parcurile eoliene din Dobrogea, dar ca nu este interesat de achizitii sau de participarea la proiecte energetice mari derulate de Guvern.

CEZ este cel mai mare producator de electricitate eoliena din Romania, activitatea in care a investit 1,1 miliarde de euro. Parcurile eoliene detinute de CEZ in Romania au impreuna au o capacitate de 600 MW.

CEZ investeste anual in Romania circa 200 milioane de lei in reteaua de distributie a electricitatii (45,2 milioane de euro) in judetele Arges, Gorj, Mehedinti, Dolj, Teleorman, Valcea si Olt.

Grupul ceh CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a cumparat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri