Ruukki Romania, filiala locala a grupului finlandez RautaRuukki, specializat in productia de profile si structuri metalice din otel, va inchide pana la finalul acestui an fabrica pe care o detine in Bolintin Deal, judetul Giurgiu, decizie care va forta compania sa renunte la peste 100 de angajati.

Decizia Ruukki vine ca urmare a reorientarii companiei, mai ales dupa ce grupul finlandez a fost achizitionat in acest an de catre compania SSAB. “Vrem sa ne focusam pe segmentul de acoperisuri. Romania este una dintre cele mai mari piete din regiune pe zona de acoperisuri. Vedem un mare potential pe aceasta piata. Urmare a acestei decizii activitatea noastra se va concentra de acum in fabrica din judetul Bacau, dar si in depozitul pe care il detinem in Tunari, langa Bucuresti”, a declarat Jouni Mesamaki, senior vicepresedinte in cadrul Ruukki Construction, intr-o intalnire cu presa.

Potrivit reprezentantilor companiei finlandeze, actuala fabrica din Bolintin Deal, in care lucreaza in prezent circa 110 angajati, ar urma sa fie scoasa la vanzare sau spatiul ar putea fi inchiriat, in functie de decizia pe care o vor lua oficialii grupului. “Nu suntem deloc sub presiunea timpului, insa productia efectiva ar urma sa inceteze pana la finalul acestui an. Investitiile totale in fabrica din Bolintin Deal s-au ridicat la aproximativ 35 de milioane de euro”, a mai aratat seful Ruukki Construction.

In fabrica din Bolintin Deal, Ruukki se ocupa in principal cu productia de structuri metalice si de componente (panouri/profile), activitate care genera peste 80% din business. “Au fost perioade dificile pentru toata piata, nu doar la nivel local ci si in regiune. Piata la nivel european este foarte dificila si nu doar in constructii. Am fost nevoiti sa luam aceasta decizie, dar lasam o portita deschisa daca vom vedea oportunitati in viitor”, a mai precizat Jouni Mesamaki.

Conform datelor furnizate de Ruukki Construction, cei peste 100 de angajati care vor fi disponibilizati, in procesul de reorganizare al business-ului, vor primi sase salarii compensatorii. Fabrica Ruukki din Bolentin Deal se intinde pe o suprafata de circa 100.000 de metri patrati, zona de productie si birouri ocupand aproximativ o treime din total.

Focus pe productia de acoperisuri

Cu doua spatii de productie si de depozitare disponibile la nivel local, in judetul Bacau si langa Bucuresti (Tunari), Ruukki Construction isi va concentra de anul viitor activitatea in Romania exclusiv pe productia de acoperisuri. “Piata acoperisurilor reprezinta o oportunitate pentru noi, ca grup, mai ales dupa decizia companiei de a-si schimba strategia pe pietele europene. O stiatie similara cu cea din Romania s-a intamplat recent si pe piata din Ucraina si va continua in regiunile in care ne desfasuram activitatea. O data cu schimbarea strategica la nivel de grup, producatorul local Plannja a intrat si in portofoliul nostru, iar acesta va deveni treptat Ruukki Construction”, a declarat Marian Pirvu, business director Ruukki Romania.

Potrivit informatiilor furnizate de catre acesta compania va dispune pana la inceputul anului viitor patru linii de productie (3 in fabrica din judetul Bacau) si una in Tunari, care impreuna vor ajunge la o capacitate totala de productie de aproximativ 4 milioane de metri patrati. Reprezentantul Ruukki estimeaza piata de tigla metalica la o valoare totala de circa 70 – 80 de milioane de euro, respectiv circa 16 milioane de metri patrati, in volum, in timp ce piata totala de acoperisuri este estimata la un volum de circa 25 de milioane de metri patrati.

Afaceri in picaj

Afacerile Ruukki in Romania vor scadea anul acesta de la 45 de milioane de euro in 2013, la circa 30 de milioane de euro in acest an. “Scaderea abrupta vine ca urmare a sistarii productiei in fabrica din judetul Giurgiu. Productia pentru sectorul industrial reprezenta cea mai mare parte a activitatii pe care o desfasuram pana acum, iar de la finalul acestui an activitatea noastra va fi centrata exclusiv pe productia de acoperisuri”, a mai aratat Marian Pirvu.

Intrebat despre cat reprezinta business-ul de acoperisuri in totalul rulajului companiei la nivel local, Pirvu a subliniat faptul ca circa 6 -7 milioane de euro au fost vanzari de tigla metalica si a mai aratat ca niciun produs iesit pe poarta fabricii nu a mers la export, ci a fost dedicat exclusiv pietel locale.

Piata de tigla metalica la nivel local este una dintre cele mai interesante piete pe segmentul producatorilor de materiale pentru constructii, mai ales dupa ce Bilka Steel, producator din Brasov de profil, a reusit ca in plina criza sa ajunga cel mai mare jucator din industrie, afacere condusa de Horatiu Tepes, un tanar in varsta de 34 de ani. Puteti citi povestea de succes a Bilka intr-un articol wall-street.ro , aici!

Principalii producatori de tigla metalica din Romania sunt Bilka Steel, Lindab, Depaco (Wetterbest), Ruukki, dar si Final Distribution.

Sursa foto: captura ruukki.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri