Lukoil, al doilea producator de petrol din Rusia, cauta sa obtina un imprumut de la bancile internationale, in conditiile in care UE si SUA au inasprit sanctiunile impotriva Moscovei, din cauza crizei din Ucraina, relateaza Bloomberg.

Lukoil a cerut creditorilor o facilitate financiara pre-export denominata in dolari, potrivit surselor Bloomberg. Desi Lukoil se afla pe lista celor cinci companii rusesti din domeniul energiei asupra carora Statele Unite au impus sanctiuni in septembrie, producatorul de petrol are acces la serviciile financiare din strainatate, conform Trezoreriei SUA.

Lukoil incearca sa stranga fonduri, intrucat masurile luate de UE si SUA impotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina "sufoca" acordarea de imprumuturi. Creditele acordate companiilor rusesti au scazut la minimul ultimilor cinci ani in cel de-al treilea trimestru, dupa ce Uniunea Europeana si SUA au inasprit sanctiunile, unele companii nemaiavand acces pe pietele internationale de capital.

Companiile trebuie sa plateasca o datorie de 54,7 miliarde in urmatoarele trei luni, potrivit datelor Bancii Centrale din Rusia. De altfel, Lukoil detine obligatiuni cu maturitate in 2015 in valoare de 900 de milioane de dolari, conform datelor Bloomberg.

Creditarea companiilor, afectata de sanctiuni

O actiune asemanatoare a fost intreprinsa de exportatorul din domeniul energiei nucleare Techsnabexport, care avea in plan o strangere de fonduri de 500 de milioane de dolari. Suma a fost, insa, redusa la 150 de milioane de dolari de catre creditorii internationali, desi compania nu se afla pe lista sanctiunilor, a declarat pentru Bloomberg o persoana apropiata situatiei.

Sanctiunile impuse in 12 septembrie de catre SUA interzic Lukoil sa exporte bunuri, servicii si tehnologii legate de explorarea de petrol de mare adancime din zona arctica sau de proiectele de exploatare a zacamintelor de sist. In Romania, Lukoil este cercetat intr-un dosar instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Ploiesti pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Parchetul a facut saptamana trecuta perchezitii la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti. Marti, Petrotel Lukoil a anuntat ca sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse a fost ridicat, iar rafinaria va incepe procedurile de pregatire pentru pornirea normala a instalatiilor tehnologice.

Sursa foto: lukoil.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri