Investitorii au o perceptie usor negativa privind cresterea economica si atragerea de noi investitii, ponderea companiilor care se asteapta la o scadere a veniturilor in acest an crescand la 20% fata de 6% in decembrie 2013, potrivit unui sondaj al Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

Acestea sunt o parte din rezultatele indicelui perceptiei despre mediului de afaceri (Business Sentiment Index), realizat pe baza opiniilor exprimate de directorii executivi ai companiilor membre care au raspuns la chestionarul CIS, scrie Mediafax.

In chestionar, membrii CIS au oferit raspunsuri privind asteptarile legate de rezultatele operationale si de crestere, perspectivele asupra investitiilor de capital pentru anul urmator, atractivitatea Romaniei comparat cu alte zone geografice similare in care companiile respective isi desfasoara activitatea, planurile referitoare la forta de munca si aprecieri despre mediul administrativ, legislativ si fiscal.

Astfel, un grup restrans de respondenti (3,5%) asteapta o crestere semnificativa a veniturilor in 2014, dar majoritatea (57,69%) se asteapta doar la o usoara crestere a veniturilor in acest an. Procentul celor care asteapta o usoara crestere a crescut de la 51,5% in decembrie 2013 la 57,69% in iunie 2014. Pe de alta parte, numarul respondentilor care se asteptau la o scadere a veniturilor a crescut in mod considerabil, de la 6% in decembrie 2013 la 20% in iunie 2014. In acelasi timp, procentul companiilor care se asteptau la o mentinere a veniturilor a scazut de la 39,3% la 19,2%.

Un procent foarte mic din totalul respondentilor (3%) a estimat o crestere semnificativa a pietei interne. Procentul respondentilor care au estimat o crestere usoara a afacerilor a scazut de la 48,8% la 40% intre decembrie 2013 si iunie 2014. In iunie 2014, 20% dintre respondenti au estimat o contractie a pietei domestice, in crestere fata de 12% in decembrie 2013. Iar 6,6% dintre respondenti au estimat ca vor inregistra cresteri pe pietele de export.

In ceea ce priveste investitiile de capital si planurile pentru forta de munca, 48% dintre respondenti intentioneaza sa pastreze investitiile de capital la acelasi nivel inregistrat in anul precedent. De asemenea, 24,14% din ei estimeaza ca investitiile vor creste, iar 6,9% vad scaderea semnificativa a acestora. In ansamblu, exista o amortire in ceea ce priveste investitiile, respondentii afirmand deocamdata ca "nu se intrevad motive pentru o perspectiva mai optimista; investitiile asteapta probabil o perioada mai benefica pentru a veni in Romania".

Se observa si o scadere a raspunsurilor pozitive (27,5% in iunie 2014 comparativ cu 38,2% in decembrie 2013) privind atractivitatea investitiilor de capital in operatiunile din Romania atunci cand concureaza pentru finantare cu alte proiecte din cadrul grupurilor.

Mai mult, nu sunt asteptate schimbari majore in ceea ce priveste forta de munca: 55,5% dintre respondenti nu estimeaza cresteri ale numarului de angajati fata de anul anterior, 24% planifica o crestere usoara, in timp ce 20% estimeaza chiar o usoara scadere.

Pe de alta parte, in iunie 2014, 44,4% din respondenti au considerat ca mediul legislativ, fiscal si administrativ a inregistrat o inrautatire moderata, comparativ cu 42,8% in decembrie 2013.

"Mediul economic din Romania prezinta oportunitati de crestere, dar este necesara o imbunatatire a predictibilitatii cadrului fiscal si de reglementare. Respondentii au semnalat, de asemenea, ca procedurile birocratice costisitoare si lipsa capacitatii de planificare a autoritatilor ii determina pe investitori sa fie precauti. Respondentii au semnalat necesitatea stabilitatii resurselor umane la nivelul administratiei. Schimbarile frecvente de personal sunt in detrimentul interactiunii dintre sistemul administrativ si mediul de afaceri, afectand continuitatea proiectelor in derulare. Respondentii au remarcat o lipsa de cooperare intre institutii in acele proiectele comune menite sa reduca somajul sau sa dezvolte anumite sectoare: tehnologie, infrastructura, cercetare si dezvoltare", se arata intr-un comunicat al CIS.

In concluzie, indicele CIS releva existenta unui sentiment general de precautie datorita perceptiei usor negative privind capacitatea de crestere economica si de atragere de noi investitii. In acelasi timp, respondentii au identificat indicatori economici incurajatori si un potential semnificativ de crestere si dezvoltare care nu este insa suficient exploatat. Membrii CIS reprezinta un segment important din investitiile straine directe in Romania, cumuland aproximativ doua treimi din totalul acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri