Una dintre provocarile majore pentru companiile active pe piata contorizarii individuale a apei si caldurii in apartamentele imobilelor colective o reprezinta gradul foarte mare de debransare, considera Marian Sisu, director general ista Romania.

“Nu ma refer neaparat la situatia din Bucuresti, ci la o privire de ansamblu pe ce se intampla in tara. Tot mai multe apartamente se debranseaza si isi instaleaza centrale de apartament, asta si pe un fond scazut al pretului gazului. Ce e interesant de observat este faptul ca pretul gazului, pentru populatie, este mai mic decat pretul gazelor pentru o mare companie, de exemplu, desi utilizarea gazelor la nivel “en gros” ar fi normal sa fie mai ieftina. Insa daca se va produce o aliniere a pretului gazelor, cum este de asteptat, cred ca lucrurile se vor schimba”, a declarat Marian Sisu pentru wall-street.ro.

Acesta considera ca investitia pe care multi locatari o realizeaza acum nu se va dovedi profitabila in conditiile in care amortizarea investitiei va dura foarte mult, timp in care centrala se va uza. “Mai mult, pretul gazelor va creste semnificativ, fiind o resursa limitata. Ca si tendinta, in piata, cred ca in urmatorii 2-3 ani o sa urmeze un trend invers – cei care au centrale ale caror durata de viata va trece, vor reveni la sistemul centralizat de termoficare”, adauga Sisu.

Prezenta pe piata din Romania cu servicii de calcul al consumurilor individuale de apa si caldura incepand din anul 1995, ista Romania a incheiat anul trecut cu afaceri de 20,4 mil. lei, pentru acest an estimand o crestere de 3%.

Potrivit lui Marian Sisu, exista clienti care economisesc si pana la 30% la factura de incalzire, din care reies economii de pana la 14 milioane de euro pentru bucurestenii care au repartitoare montate. “Mai mult, ista Romania desfasoara acum o campanie de informare pentru clientii care intentioneaza sa monteze repartitoare de costuri, si prin care garanteaza, contractual, minimum 20% economii la factura de incalzire pentru primul sezon. In caz contrar, ne obligam sa restituim integral banii platiti pe repartitoare”, spune Marian Sisu.

Sursa foto: Contor caldura, Shutterstock.com

La sfarsitul anului 2012, gradul de contorizare a bransamentelor la incalzire era de 97,40%, si respectiv 96,10% la apa calda, la nivelul intregii tari fiind inregistrate 1.412.014 de apartamente. Dintre acestea putin peste 50% au montate repartitoare de costuri pentru contorizarea individuala a consumului de energie, in timp ce in Germania sau Danemarca procentul ajunge chiar si la 100%, in Bulgaria la 95%, Austria 92%, Cehia 80%.

ista lucreaza in prezent cu peste 5.000 de asociatii de proprietari din toata tara avand instalate peste 800.000 de repartitoare si contoare de apa in mai mult de 200.000 de apartamente. Compania are o cota de piata de aproximativ 30%.

“In ceea ce priveste caldura, portofoliul de clienti a ramas constant in ultimii doi ani, insa vanzarile de repartitoare sunt in crestere ca urmare a inlocuirii celor mai vechi de 10 ani cu unele noi, bazate pe noua tehnologie radio care permite citirea aparatelor din afara imobilelor. Pana in prezent peste 100 de blocuri din Bucuresti au instalat contoare radio de la ista Romania”, afirma Marian Sisu.

Directiva 2012/27/UE face obligatorii masuri vizand economisirea de energie, inclusiv renovarea cladirilor publice, programe de economisire pentru sectorul serviciilor publice si auditurile energetice pentru companii astfel incat consumul de energie sa scada cu 20% la nivelul Uniunii Europene pana in anul 2020. Cladirile sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie in Uniunea Europeana. In acest context, reducerea consumului de energie si utilizarea energiei din surse regenerabile in sectorul cladirilor constituie masuri importante necesare pentru reducerea dependentei energetice a Uniunii si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri