Anul 2015 nu va aduce schimbari importante in piata constructiilor fata de acest an, cel putin asta sustine Francois Petry, seful operatiunilor locale pentru Holcim, unul dintre cele mai mari grupuri specializate in productia de ciment, betoane si agregate la nivel mondial.

Facand referire la noul Master Plan pe Transporturi, Francois Petry a aratat ca exista initiative, dar semnale ca anul care vine va fi unul mai bun nu exista, cel putin momentan. “Am studiat Master Planul pe Transporturi. Sunt multe initiative, insa nu vedem 2015 ca un an diferit de cel actual. Ma astept ca 2015 sa fie similar cu 2014, dar exista totusi posibilitatea ca anul urmator sa aduca anumite decizii in ceea ce priveste proiectele de infrastructura. Din pacate in Romania nu exista o viziune pe termen lung, nu exista un plan pentru viitorul tarii”, a aratat CEO-ul Holcim Romania, in cadrul unei intalniri cu presa, raspunzand unei intrebari legata de ce nu ii place in tara noastra la aproape un an de la numirea in functie.

“Infrastructura ar trebui sa fie prioritara pentru autoritati si asta nu doar pentru ca ar aduce potentiali turisti sau ar creste sectorul turismului, ci mai ales ca ar atrage investitiile straine, un mare plus pentru Romania”, a mai spus reprezentantul Holcim. El a mai aratat ca este foarte important ca exista discutii pe aceasta tema. “Infrastructura este un topic extrem de important pentru tara. Am studiat proiectul, am vazut ca exista si alte solutii de transport si nu doar pentru infrastructura, cum ar fi proiecte de cai ferate si alte optiuni de transport. Asta este un lucru bun”, a tinut sa precizeze Petry.

Fuziunea LafargeHolcim: "Orice cumparator va aduce competitie in piata"

Fuziunea dintre Holcim si Lafarge, plan anuntat de cele doua companii de la inceputul acestui an, se afla in plin proces de derulare, Romania fiind pe lista in care cele doua companii vor fi nevoite sa renunte la o parte din active, ca parte a legilor concurentiale de la noi.

Intrebat de evolutia procesului de vanzare a operatiunilor Lafarge din Romania, seful Holcim a precizat ca pana in vara anului viitor intregul proces de vanzare al acestora ar trebui sa fie definitivat, dar la nivel de grup. “Exista interes pentru facilitatile scoase la vanzare de Lafarge in Romania, insa vorbim totusi de un plan ambitios. Orice cumparator va fi unul important, pentru ca acesta va fi nevoit sa isi recupereze investitia, practic orice cumparator va aduce competitie in piata. Estimarea noastra arata ca pana in luna iulie a anului viitor toate fabricile scoase la vanzare de grup ar trebui sa isi gaseasca cumparator”.

Pana acum s-au aratat multe companii interesate de fabricile Lafarge din Romania, printre acestea numarandu-se irlandezii de la CRH sau firme turcesti ori fonduri de investitii.

Dupa doi ani consecutivi de pierderi, Holcim simte din nou gustul profitului

Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian cu acelasi nume, unul dintre cei mai mari producatori de ciment, betoane si agregate din lume, mizeaza in acest an pe o revenire pe profit, dupa ce in ultimii doi ani a consemnat pierderi nete cumulate de aproape 10 milioane de euro.

“Anul 2014 a fost unul atipic pentru piata constructiilor, cu o iarna usoara, dar din pacate fara proiecte importante de infrastructura. Ne asteptam ca piata sa creasca usor fata de nivelul inregistrat anul trecut. Anul trecut am inregistrat pierderi si am vazut efectul lor. Estimam ca in acest an vom reveni pe profit, asta dupa ce ne-am optimizat costurile. In acest an proiectele rezidentiale si cele non-rezidentiale au inregistrat un usor reviriment, dar si o relaxare venita din partea bancilor”, a declarat Francois Petry, CEO-ul Holcim Romania, intr-o intalnire cu presa.

El a aratat ca nu sunt schimbari foarte mari in ceea ce priveste business-ul, dar sustine ca deprecierea scazuta si investitiile derulate in ultimii ani in facilitatile de productie au permis companiei sa inregistreze un rezultat pozitiv in acest an.

Lucrarile de infrastructura in business-ul Holcim reprezentau pana in prezent o pondere de aproximativ 40%, insa 2014 va aduce pentru prima data o scadere a acesteia. “In 2014 ponderea infrastructurii in business-ul nostru va scadea sub 40%”, a declarat seful Holcim Romania.

Holcim Romania a ramas anul trecut singura companie de pe piata cimentului care a reusit sa se mentina deasupra pragului de 200 de milioane de euro. Elvetienii au inregistrat in 2013 afaceri de 202 milioane de euro, in scadere cu 5% fata de nivelul inregistrat in 2012.

Holcim continua insa trendul negativ si ramane pe pierdere in 2013, insa raporteaza un rezultat net mai bun decat in 2012. Astfel, compania elvetiana a raportat anul trecut pierderi de 1,4 milioane de euro, fata de 8,5 milioane de euro in 2012. Si numarul de angajati a avut de suferit, Holcim ajungand la 816 angajati, fata de 942 cati avea la finele anului 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri