Comisia Europeana a aprobat schema de sprijin pentru consumatorii de energie din industrie, declara Constantin Nita, miniustrul Economiei.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, a anuntat ca, miercuri, Comisia Europeana a aprobat schema de sprijin pentru marii consumatori de energie din industrie. "Comisia Europeana a aprobat schema de sprijin pentru marii consumatori acum o ora", a anuntat Nita, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, adaugand ca aceasta este "o veste buna pentru toata lumea", potrivit Mediafax.

In vara acestui an, Guvernul a decis ca marii consumatori de energie electrica vor plati doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie, ajutorul de stat avand ca scop evitarea riscului ca aceste companii sa isi piarda competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si putea fi aplicata doar dupa primirea avizului Comisiei Europene. Marii consumatori de electricitate, precum Alro Slatina sau AlcelorMittal Galati, s-au tot plans in ultimii ani de pretul prea mare al energiei electrice si in special de ajutorul de stat acordat de guvern producatorilor de energie din surse regenerabile.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Mai departe, producatorii vand certificatele verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. Cresterea costurilor cu energia electrica ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preturilor produselor industriale si, implicit, asupra competitivitatii industriei energointensive. Industria energointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul de energie. In acelasi timp este cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect circa 1,5 milioane.

Sursa foto: Shutterstock.com/Energie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri