ELCEN va fi preluata de primaria Bucuresti, insa primarul Sorin Oprescu declara faptul ca pana acum nu a fost sprijinit decat partial.

Primaria capitalei va prelua ELCEN, care nu este "fata mare, fiind destul de framantata" si cu credite contractate la inceputul anului, cu dorinta ca iarna sa fie trecuta "onorabil", a spus, la Guvern, primarul general Sorin Oprescu, remarcand ca pana in prezent nu a fost decat "partial" sprijinit, potrivit Mediafax.

"Preluam ELCEN-ul, e foarte adevarat ca nu ne casatorim cu o fata mare, este destul de framantata si trecuta prin ciur. Mirele e mai batran, dar asta nu-i fata mare. Sunt acolo o serie intreaga de credite care au fost luate la inceputul anului 2014 si, stingand prin confuziune 790 milioane euro, prin unirea cu ELCEN-ul, ne trezim cu 600 milioane lei", a spus Oprescu, prezent la sedinta de miercuri a Guvernului. El a aratat ca se spera ca perioada de iarna sa fie trecuta "in conditii onorabile" din punct de vedere al incalzirii si a multumit pentru deschiderea de care beneficiaza municipiul Bucuresti, adaugand ca in ultimii sase ani, pana in prezent, nu a avut parte de un astfel de sprijin efectiv decat "partial".

Surse oficiale au declarat anterior ca Guvernul va acorda 100 milioane lei Primariei Capitalei, bani care vor fi transferati ELCEN pentru furnizarea gazelor necesare RADET la distribuirea apei calde si a energiei termice catre populatie, intr-o sedinta la care va fi prezent si primarul general, Sorin Oprescu. "La sedinta de miercuri a Guvernului este asteptat sa participe si primarul general Sorin Oprescu. Vor fi alocate 100 milioane lei catre primarie, pentru ELCEN", au declarat sursele. Bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand, dupa ce Distrigaz a redus presiunea gazului furnizat companiei Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, ELCEN, care are de incasat bani de la Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

Victor Ponta a cerut sprijin ministrului Finantelor pentru plata datoriilor la Distrigaz

In urma cu o saptamana, in sedinta de guvern, premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului Finantelor si ministrului delegat pentru Energie sa ii acorde sprijin primarului general, daca exista aceasta posibilitate, pentru a fi la zi cu platile catre Distrigaz, adaugand insa ca si-ar dori sa vada mai multa responsabilitate in conducerea politica a autoritatilor locale, Guvernul urmand sa intervina acolo unde va fi "absolut necesar". Atunci, Alianta Crestin-Liberala (ACL), formata din PDL si PNL, a cerut demisia premierului Ponta pe motiv ca "instiga la incalcarea legii" prin cererea adresata Ministerului Economiei de a gasi solutii legate de caldura si apa calda a bucurestenilor. Proiectul privind fuziunea dintre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti si Electrocentrale Bucuresti, de care depinde, potrivit municipalitatíi bucurestene, rezolvarea problemelor legate de energia termica, a fost aprobat, marti, de Consiliul General Municipiului Bucuresti (CGMB), dupa ce la doua sedinte anterioare nu a strans numarul de voturi necesar.

La votul din sedinta de marti, proiectul a fost aprobat de toti cei 48 de consilieri prezenti.Proiectul vizeaza "solicitarea catre Guvernul Romaniei de emitere a unui act normativ cu privire la transferul actiunilor societatii Electrocentrale Bucuresti SA din proprietatea privata a statului roman in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti, in aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat in sedinta Guvernului din data de 27 martie 2013, cu tema Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat (SACET) in Municipiul Bucuresti si Municipiul Constanta". Documentul a fost pe ordinea de zi si la sedintele CGMB din 4 si 30 septembrie, insa nu a fost aprobat, deoarece grupul consilierilor PDL- PNL a parasit sala si nu s-a putut aduna numarul de voturi necesar, respectiv cel de doua treimi din membrii Consiliului.

Fuziunea ELCEN-RADET va fi in subordinea municipalitatii

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti este in subordinea municipalitatii, iar Elcen - Electrocentrale Bucuresti, furnizorul de energie termica al RADET, apartine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie. Noua entitate, care va rezulta in urma fuziunii RADET-ELCEN, va fi in subordinea municipalitatii. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca fuziunea RADET-ELCEN va rezolva problema energiei termice in Bucuresti, in felul acesta urmand sa fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla si coordona atat productia, cat si distributia de caldura si apa calda. Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat ELCEN, din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, ELCEN, care are de incasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

ELCEN a precizat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014. In 2013, CGMB a aprobat programul de reorganizare a RADET care urma sa fie facut in doua etape, respectiv prima - transformarea in societate si incheierea cu societatea rezultata in urma reorganizarii RADET a unui contract de delegare a gestiuni serviciului public, iar cea de-a doua etapa - fuziunea dintre societatea rezultata din reorganizarea RADET si societatea ELCEN Bucuresti (societate rezultata din divizarea ELCEN). La inceputul lunii octombrie, divizarea producatorului de energie termica ELCEN s-a incheiat, parti din patrimoniul acestuia fiind transferate catre Electrocentrale Constanta si Electrocentrale Titan, nou infiintate, societatea ramasa si Electrocentrale Constanta urmand sa treaca la autoritatile locale si sa fuzioneze cu RADET.

RADET va fi transformata in societate comerciala

Electrocentrale Bucuresti ramane cu cele 4 CTE-uri care deservesc Bucurestiul, respectiv Centrala Termoelectrica Vest, Centrala Termoelectrica Sud, Centrala Termoelectrica Grozavesti, Centrala Termoelectrica Progresu, precum si cu Uzina de Reparatii. Dupa divizare, RADET Bucuresti va fi transformata in societate comerciala, iar actiunile Electrocentrale Bucuresti vor trece din proprietatea privata a statului roman catre Primaria Municipiului Bucuresti, urmand apoi fuziunea dintre cele doua societati si firmele rezultate din reorganizarea celor doua regii. ELCEN a fost infiintata pe 18 decembrie 2002, ca filiala a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societati comerciale. In prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este actionarul majoritar al ELCEN, detinand 97,51% din titlurile companiei. ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8 la suta din energia electrica produsa la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri