Guvernul va prelungi cu doi ani si jumatate, pana in 31 decembrie 2017, perioada in care va ajuta termocentrala Mintia, detinuta de Complexul Energetic Hunedoara, sa vanda energie,

Guvernul va prelungi cu doi ani si jumatate, pana in 31 decembrie 2017, perioada in care va ajuta termocentrala Mintia, detinuta de Complexul Energetic Hunedoara, sa vanda energie, asigurand accesul garantat la retele a unei capacitati de 200 MW, pentru "fiabilitatea" sistemului energetic, potrivit Mediafax.

"Asigurarea accesului garantat la retelele electrice pentru o putere de 200 MW implica producerea unei cantitati anuale de energie electrica de circa1,75 TWh, ceea ce reprezinta aproape 3,02% din consumul final brut al tarii, care, in anul 2013, a fost de cca. 57,9 TWh", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie. In 2013, Guvernul a acordat Complexului Energetic Oltenia, tot printr-o hotarare, acces garantat la retelele electrice prin folosirea centralei Mintia la reglarea sistemului energetic national.

Prevederile urmau sa fie aplicate in intervalul 15 aprilie-1 iulie 2015

Prevederile din acea hotarare de guvern urma sa fie aplicate in intervalul 15 aprilie 2013-1 iulie 2015. Hotararea de guvern din 2013 prevedea si folosirea la reglajul sistemului a unei capacitati de cel putin 600 MW a Complexului Energetic Oltenia. In proiectul de hotarare de guvern citat nu se face nicio referire la Complexul Energetic Oltenia. Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizeaza ca este nevoie de astfel de masuri din cauza cresterii "semnificative" a energie electrice produse din surse regenerabile, care, intrucat au un cost de productie mai mic si beneficiaza si de ajutor de stat prin schema certificatelor verzi, pericliteaza accesul pe piata a energiei generate de unitati conventionale, in special pe carbune.

"Pe piata angro de energie electrica se manifesta o scadere a pretului, deoarece sprijinul acordat acestor centrale electrice (regenerabile - n.r.) nu este inclus in pretul de vanzare a energiei de catre producatori. Centralele electrice din surse conventionale, in special cele care utilizeaza carbune, inregistreaza costuri crescute din cauza faptului ca nu pot functiona in mod continuu, iar atunci cand sunt oprite nu pot presta nici servicii tehnologice de sistem datorita duratelor lungi de pornire si a costurilor foarte mari", potrivit notei de fundamentare.

Puterea instalata in centralele eoliene este de 2.000 MW, iar a celor solare de 1.100 MW, urmand ca pana la sfarsitul anului viitor sa intre in functiune noi capacitati energetice care utilizeaza surse regenerabile de 2.500 MW. Complexele energetice Oltenia si Hunedoara s-au plans de mai multe ori ca, din cauza majorarii productiei de electricitate din surse regenerabile, nu pot sa vanda energia generata.

Complexul Energetic Hunedoara are o putere instalata de 1.435 MW si poate asigura anual aproximativ 5% din productia nationala de energie. Compania are 6.619 salariati, dintre care 1.740 salariati la divizia energetica si 4.720 la divizia miniera. Compania, controlata de Departamentul pentru Energie, a fost infiintata in 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au apartinut Companiei Nationale a Huilei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri