Desi exista in piata constructiilor semnale de revenire, inca sunt sectoare in piata care sufera. Iar unul dintre acestea este cel al producatorilor de tamplarie PVC, o piata care in acest an va atinge cel mai scazut nivel de la declansarea crizei.

Daca in anul 2008 piata de tamplarie PVC se ridica la peste 600 de milioane de euro, in 2014 aceasta va consemna cel mai scazut nivel, producatorii estimand un declin de 15% anul acesta, la circa 250 de milioane de euro. “Proiectele de reabilitare au scazut semnificativ in ultimii doi ani si nu exista nicio explicatie pentru scaderea activitatii in sector si nici nu stim cand se va incheia. Totusi, in orasele in care se reabiliteaza, oamenii se asteapta ca autoritatile sa plateasca pentru tot sistemul de termoizolatie, astfel ca oamenii incep sa aiba tentatia de a astepta proiectele derulate de catre stat. (…) Exista proiecte si se lucreaza pe cateva santiere, dar nu la nivelul primilor ani asa cum era la inceput, insa situatia generala, atmosfera din piata, indeamna la prudenta”, a declarat Aurel Vlaicu (foto), directorul general Gealan Romania.

Situatia generala, atmosfera din piata, indeamna la prudenta (Aurel Vlaicu, Gealan)

Reprezentantul Gealan in Romania a subliniat faptul ca urmare a situatiei din piata locala nu este exclus sa apara noi insolvente in piata. “Ne putem astepta la un nou val de insolvente. 2014 este cel mai slab an de pana acum. Noi suntem totusi optimisi si ne gandim ca luminita de la capatul tunelului se va vedea”, a precizat Aurel Vlaicu, subliniind necesitatea ca statul sa reporneasca finantarea de proiecte, dar mai ales sa isi plateasca facturile catre constructori si producatori la timp.

Exportul mentine pe linia de plutire business-ul Gealan

Nici pentru Gealan 2014 nu va fi un an usor, compania estimand ca va incheia cu afaceri in stagnare fata de nivelul inregistrat in 2013. “Mizam pe o stagnare fata de nivelul anului anterior, bazata pe o prezenta mai mare la export”, a declarat Aurel Vlaicu, directorul general Gealan Romania. Potrivit acestuia exporturile in tari precum Germania, Iraq, Arabia Saudita, Bulgaria sau Moldova au asigurat circa 5% din vanzarile companiei, un business care anul trecut s-a ridicat la circa 25 de milioane de euro si pierderi de 1,8 milioane de euro. “Lipsa proiectelor si numarul tot mai mic de santiere pe care se lucreaza la reabilitarea termica a cladirilor va influenta foarte mult situatia din piata, dar observam o stabilizare la nivelul renovarilor si al proiectelor noi de locuinte”, a mai spus Vlaicu.

In vara acestui an VEKA, unul dintre cei mai mari producatori de tamplarie PVC la nivel mondial, a finalizat achizitia competitorului Gealan, dupa ce tranzactia dintre cele doua grupuri germane prezente si in Romania a primit aprobarea autoritatilor concurentiale. Achizitia, care implica preluarea tuturor subsidiarelor si activitatilor Gealan din Europa, a primit aprobarea atat din partea Consiliului Concurentei Federal, cat si a institutiilor omoloage la nivel european, se arata intr-un comunicat al VEKA.

Datorita pozitionarilor pe segmente diferite ale celor doua companii pe pietele nationale in care isi desfasoara activitatile, VEKA va pastra Gealan in forma actuala, ambele branduri urmand sa existe si pe viitor, separat, si sa isi consolideze pozitiile actuale.

Intrebat de schimbarile aparute in business o data cu preluarea de catre VEKA, seful Gealan a aratat ca grupul pe care il conduce se va alinia la sistemul de raportare al VEKA in 2015. „In cursul anului viitor cele doua sisteme ar trebui sa fie compatibile. Ne adaptam dupa un alt model, iar parcursul lucrurilor este unul firesc. Exista deja sinergii, ele vor fi doar imbunatatite”, a completat Vlaicu.

In urma achizitiei la nivel global, principalul concurent al Gealan si VEKA in Romania sunt nemtii de la Rehau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri