Salariatii Petrom, actuali sau fosti, ar putea achizitiona pana la opt% din actiunile societatii, la un pret de 0,2158 lei/actiune, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern aflat in dezbatere publica.
Conform acestui proiect de act normativ, se autorizeaza vanzarea a pana la 8% din capitalul social al Petrom, in mod direct, catre orice persoana care are sau a avut calitatea de salariat al societatii, dreptul acestora nefiind transmisibil pe calea mostenirii legale, testamentare sau alt mod.

Vanzarea urmeaza sa se realizeze in mod direct catre persoanele indreptatite la acelasi pret cu care actiunile emise de Petrom s-au vandut catre investitorul strategic (OMV), reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 euro, respectiv 0,2158 lei/actiune.

Numarul de actiuni oferit la vanzare de catre MEC - OPSPI este de 4.480.040.486 actiuni nominative dematerializate si reprezinta 7,99% din capitalul social al Petrom.

MEC-OPSPI va fi mandatat sa selecteze un agent de privatizare, care va avea obligatii legate de publicitatea vanzarii, verificarea calitatii persoanelor care doresc sa achizitioneze actiuni emise de Petrom, actele procedurale necesare vanzarii propriu-zise, modalitatea de plata, precum si de transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor catre persoanele indreptatite. Mandatul acordat agentului de privatizare poate fi completat cu dispozitii referitoare la procedura si etapele procedurii de vanzare catre persoanele indreptatite a pachetului de actiuni de pana la 8% din capitalul social al Petrom.

Agentul de privatizare este obligat sa respecte normele legale referitoare la securitatea si confidentialitatea pe care le implica executarea mandatului si sa asigure distributia in mod transparent si nediscriminatoriu a actiunilor catre persoanele indreptatite.

Costurile aferente onorariului agentului de privatizare se suporta de catre OPSPI in limita prevazuta in bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul/anii in care se efectueaza cheltuiala, aprobat prin hotarare a Guvernului. In vederea identificarii persoanelor indreptatite sa achizitioneze actiuni emise Petrom, Ministerul Administratiei si Internelor, prin structurile sale specializate, furnizeaza MEC, la cerere, date cu caracter

Contractul de vanzare-cumparare se incheie, cu fiecare persoana indreptatita, de catre agentul de privatizare, iar plata pretului actiunilor vandute se va face, integral, intr-un termen de 15 de zile lucratoare de la data semnarii contractului.

Contractul de vanzare-cumparare se desfiinteaza de plin drept, fara nici o somatie sau alta formalitate prealabila ori interventia instantelor de judecata in cazul in care persoanele indreptatite nu achita integral pretul de vanzare, in termenul de 15 de zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri