Grupul de utilitati germane E.ON ar putea obtine pana la 2,2 miliarde de euro in urma vanzarii activelor din Spania, companiile interesate de cumpararea diviziei fiind somate sa trimita ofertele pana luni, informeaza Reuters.

Cea mai mare companie de utilitati din Spania, Endesa, controlata de grupul italian Enel, se numara printre posibilii ofertanti, potrivit surselor Reuters. De asemenea, alte companii interesate de preluarea afacerilor E.ON din Spania sunt banca de investitii Macquarie din Australia, firma de investitii CVC Capital Partners, precum si alte doua asocieri de companii, conform Mediafax.

Unul dintre aceste consortii este format din grupul spaniol Grupo Villar Mir, cu afaceri in domeniul energetic, si First State Investments, divizia de gestionare a activelor a Commonwealth Bank of Australia. De asemenea, compania de gaze si electricitate din Spania Gas Natural va participa la licitatia pentru subsidiara E.ON din Spania alaturi de Madrilena Red de Gas, un distribuitor spaniol de gaz detinut de Morgan Stanley Infrastructure.

Cererea energetica in Europa, in stagnare

Activele E.ON din Spania sunt evaluate la o valoare curpinsa intre 2 si 2,2 miliarde de euro, potrivit Reuters. Divizia din Spania are aproximativ 1.200 de angajati, opereaza o retea de distributie de 32.000 km si furnizeaza energie catre 688.000 de clienti. E.ON incearca sa vanda operatiunile din Spania si Italia, pentru a recupera o parte din investitiile de 11,5 miliarde de euro in active facute din 2007 pana in prezent in Europa de Sud. Din 2007, insa, cererea pentru energie pe pietele europene a stagnat, iar valoarea activelor E.ON s-a redus la jumatate.

Grupul german a amanat termenul-limita pentru depunerea ofertelor pentru divizia din Italia pentru data de 24 noiembrie, in conditiile in care nu a primit nicio oferta pentru intreaga afacere din Italia, conform Reuters. E.ON vrea sa stranga capital pentru a reduce datoria de 29,7 miliarde de euro si pentru a face fata crizei din industria energiei, cauzata de cererea slaba si de cresterea energiei din surse regenerabile in Europa.

Profitul net al grupului E.ON a coborat cu 73% in primul semestru, ajungand la 821 milioane de euro, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce vanzarile au coborat cu 13%, la 56,1 miliarde de euro. Grupul E.ON este activ in Romania pe piata furnizarii si distributiei de gaze naturale si energie electrica, deservind aproximativ trei milioane de clienti in 20 de judete din Transilvania si Moldova.

E.ON Romania previzioneaza in acest an o cifra de afaceri in crestere, in conditiile in care liberalizarea pietei de energie si gaze continua. De asemenea, volumele de gaze si energie care vor fi comercializate in acest an se vor situa la nivelul din 2013. Volumele de gaze si energie vandute anul trecut de E.ON Romania au fost de 29,4 TWh, cu 13% sub nivelul din 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri