Productia companiei Cupru Min Abrud a depasit cantitatea bugetata pentru primele noua luni, iar profitul brut, de 8,13 milioane lei, a fost cu 13% mai mare fata de nivelul de 7,2 milioane lei estimat pe tot anul 2014.

"Programul de investitii in derulare aferent anului in curs a permis o crestere a capacitatii de productie, precum si inlocuirea unor utilaje din fluxul tehnologic, cu grad de uzura avansat, astfel incat la noua luni, chiar in conditiile unor cotatii bursiere pentru cupru mai mici decat in anul precedent, Cupru Min a inregistrat un profit brut de 8,13 milioane lei, in crestere cu 62% fata de profitul estimat pentru aceasta perioada, respectiv 5 milioane lei", a anuntat Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Cupru Min, potrivit Mediafax.

Compania detine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat, Cupru Min Abrud estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 143,7 milioane lei (32,3 milioane euro), in scadere cu 5,3% fata de nivelul de 143,7 milioane lei din 2013, din cauza reducerii pretului cuprului la bursa.

Profitul bugetat, cu 40% mai mic fata de 2013

"Comparativ cu anul 2013, acesti indicatori (cifra de afaceri si profitul - n.r.) sunt mai mici, fapt determinat de scaderea cotatiilor metalelor la bursa", precizeaza ministerul. Cupru Min a bugetat pentru acest an un profit brut de 7,2 milioane lei, cu 40% mai mic fata de 12 milioane lei anul trecut. Profitul net al producatorului de cupru a fost in 2013 de 7,9 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Ministerul Economiei mentioneaza ca media pretului cuprului a fost anul trecut 7.322 dolari/tona, in timp ce in cursul anului 2014 pretul cuprului la bursa de metale a fost in octombrie de 6.739 dolari/tona. Pentru anul in curs, Cupru Min estimeaza o productie totala de 2,2 milioane tone de minereu, din care 7.400 tone cupru, 160 kilograme de aur si aproximativ 2.000 kilograme de argint.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, afirma in luna mai ca producatorul de cupru va fi listat la bursa anul viitor.
Producatorul de cupru a fost scos la vanzare in 2012, cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu castigatorul licitatiei.

Dupa esecul privatizarii, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min. Investitorul, trader sau producator din domeniu, urma sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Statul a incercat anul trecut sa vanda concentratul de cupru al Cupru Min, insa cele doua companii interesate sa cumpere nu au depus oferte pana la termenul limita. Potrivit Ministerul Economiei, atrategia privind listarea la bursa a unui pachet minoritar din actiunile Cupru Min este in curs de elaborare.

Cupru Min ar avea nevoie, pentru retehnologizarea fluxului tehnologic, de investitii de 40 milioane euro care sa vizeze mentinerea capacitatii de productie la 2,4 milioane tone/an de minereu extras si prelucrat. Din cele 40 milioane de euro 20 milioane de euro ar fi alocate lucrarilor de mediu. Ministerul Economiei sustine ca o alta varianta este cresterea capacitatii de productie la 3,5 milioane tone/an, caz in care necesarul de investitii ar fi de 60 milioane de euro, din care 20 milioane de euro pentru lucrari de mediu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri