Enel a atras 3,13 miliarde euro din vanzarea a 21,92% din actiunile companiei spaniole Endesa, prin oferta publica. Grupul italian a mai primit doua oferte neangajante pentru compania Slovenske Elektrarne din Slovacia, din partea CEZ si a unui grup format din Mol si statul ungar.

Pretul stabilit de Enel pentru actiunile Endesa a fost de 13,5 euro pe unitate, putin sub pretul de 13,71 euro de la finalul sedintei de tranzactionare de joi, potrivit The Wall Street Journal. Grupul italian detinea o participatie de 92% la compania de utilitati Endesa, informeaza Mediafax.

Pe langa aceasta tranzactie, Enel a primit si doua oferte neangajante pentru participatia de 66% la compania Slovenske Elektrarne din Slovacia, din partea companiei de utilitati CEZ din Cehia si a unui grup format din statul ungar si producatorul Slovnaft detinut de Mol, relateaza Bloomberg.

Slovnaft, care este detinuta in proportie de 98% de Mol, dispune de 4,5 miliarde de euro pentru eventuale achizitii, potrivit directorului general executiv Slovnaft, Oskar Vilagi. El a explicat ca, prin preluarea Slovenske Elektrarne, Slovnaft ar putea vinde energie electrica in sud-estul Europei, regiune care are un deficit de electricitate.

Vanzarea activelor Enel, motivata de datorii

De asemenea, guvernul ceh, care detine 70% din CEZ, si-a manifestat dorinta de a cumpara participatia detinuta de Enel datorita compatibilitatii retelelor celor doua companii si a portofoliilor complementare detinute de acestea. Vanzarea activelor din Slovacia a intampinat dificultati din cauza amanarii termenului de finalizare a unui proiect nuclear derulat in Slovacia.

Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, astfel ca grupul italian a decis sa vanda active in valoare de peste 4 miliarde de euro pana la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei.

In Romania, unde Enel detine o treime din piata distributiei de energie, grupul vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV). Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri