Reprezentantii Siveco precizeaza ca gestionarea activitatilor din proiectul de formare in domeniul TIC a persoanelor cu dizabilitati vizuale a fost responsabilitatea Asociatiei Nevazatorilor, iar compania nu a efectuat nicio achizitie in cadrul proiectului.

Precizarile din partea companiei Siveco vin dupa ce in presa au aparut informatii conform carora, potrivit unor surse DNA, presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania (ANR), Sergiu Radu Ruba, si fostul presedinte al Siveco, Irina Socol, au convenit sa "fabrice" documente pentru a justifica anumite cheltuieli in cadrul proiectului, astfel incat sa obtina, in mod ilegal, bani din bugetul UE si cel national, potrivit Mediafax.

Reprezentantii Siveco spun ca responsabilitatea gestionarii activitatilor din proiect apartine coordonatorului de proiect - Asociatia Nevazatorilor din Romania -, si nu companiei, care a avut in acest proiect calitatea de partener 2. Astfel, Asociatia Nevazatorilor era responsabila de analiza necesitatilor de structurare a formarii, activitatile de asistenta si consiliere pentru integrarea pe piata muncii, activitatile de Achizitii, Audit, Informare si Publicitate, monitorizarea tuturor activitatilor si controlul progresului proiectului, iar Fundatia Cartea Calatoare, partenerul 1 in proiect, raspundea de realizarea si furnizarea cursurilor in format clasic catre grupul tinta si de activitati de asistenta si consiliere pentru integrarea pe piata muncii, potrivit comunicatului companiei.

Inscrierea participantilor in grupul tinta, respectiv inscrierea participantilor la cursuri, nu a intrat in atributiile Siveco, mai spun reprezentantii companiei. Siveco precizeaza ca raspundea de realizarea, intretinerea si actualizarea website-ului proiectului, realizarea cursurilor in format digital si clasic si adaptarea portalului pentru instruirea specifica proiectului si asistenta pe durata parcurgerii cursurilor de catre participanti si ca nu a efectuat nicio achizitie in cadrul proiectului (nici de servere, nici de orice alte bunuri).

Procurorii DNA au facut marti perchezitii la ANR

"Cele 3 cursuri TIC ("Editare si administrare de continut pentru internet", "Dezvoltare de pagini de web" si "Testare si evaluare de aplicatii web") au fost elaborate in format multimedia de catre Siveco, in conformitate cu responsabilitatile si cu prevederile contractului de finantare pentru derularea acestei activitati. Sumele prevazute in contractul de finantare au fost utilizate in scopul desfasurarii activitatilor in cadrul proiectului, in conformitate cu responsabilitatile prevazute in cererea de finantare. Toate cheltuielile solicitate la rambursare in cadrul acestui proiect de catre Siveco au fost efectuate pentru desfasurarea activitatilor proiectului, conform responsabilitatilor asumate prin cererea de finantare", se mai spune in comunicatul companiei.

Ei mai precizeaza ca Irina Socol nu a participat niciodata la niciuna dintre sedintele derulate in cadrul proiectului, iar Gabriela Marze, angajat Siveco, nu a detinut si nu a exercitat niciodata atributii de administrare a fondurilor rambursate in proiect in numele solicitantului ANR si nu a primit nicio imputernicire in acest sens de la directorul ANR Sergiu-Radu Ruba. Procurorii DNA au facut marti perchezitii la sediul ANR, vizandu-i, potrivit unor surse din randul anchetatorilor, pe responsabilii echipei de management a proiectului "Integrarea pe piata muncii si incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati vizuale printr-un program practic de formare in domeniul TIC".

Potrivit acelorasi surse, in septembrie 2013, la sediul ANR, a avut loc o intalnire intre Ruba, Socol si Emil Dragomirescu, Mircea Bucur si Gabriela Marze, care au convenit sa fabrice documente pentru a justifica in mod fals indeplinirea unor obiective din cadrul proiectului cu fonduri europene. Aceste documente urmau sa fie incluse in cererea de rambursare finala din proiect pentru a obtine aproximativ 2,8 milioane de lei, din bugetul UE si cel national. Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca in acest dosar se fac cercetari care vizeaza "suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise in perioada 2010 - 2014".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri