Comisia Europeana a anuntat marti ca va continua discutiile cu statele membre referitoare la gazoductul South Stream, in pofida anuntului Rusiei ca a renuntat la proiect, relateaza Novinite.

"Viitoarea intalnire a fost planificata pe 9 decembrie si va avea loc chiar daca Rusia a anuntat ca renunta la proiect", a declarat vicepresedintele CE pentru Uniunea Energetica, Maros Sefcovic. El a adaugat ca proiectul a fost discutat in mod regulat de catre statele membre relevante si Comisie, care a gazduit mai multe intalniri pentru a gasi o solutie care sa respecte legislatia UE, relateaza Mediafax.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat luni, in timpul unei vizite in Turcia, ca Moscova abandoneaza proiectul din cauza obiectiilor Comisiei Europene. Potrivit CE, proiectul care are rolul sa transporte gaze rusesti pe sub Marea Neagra, via Bulgaria, catre Europa de Sud si Centrala, ocolind Ucraina, nu respecta asa-numitul Pachet Trei Energie al UE, legislatie care prevede separarea operatiunilor de productie de energie de cele de distributie.

"In mod evident, aceasta noua evolutie va fi un element suplimentar care va fi discutat la acea intalnire", a spus Sefcovic. El a adaugat ca schimbarile permanente care au loc in sectorul energetic al UE sunt un alt motiv pentru care trebuie construita o uniune energetica cu o politica orientata catre mediu, iar una dintre prioritati va fi securitatea aprovizionarii cu energie.

Potrivit unui reprezentant al institutului de cercetari Centre for European Policy Studies din Bruxelles, Christian Egenhofer, anuntul lui Putin poate fi interpretat ca o amenintare la adresa Bulgariei si o incercare de a presa autoritatile de la Sofia sa ofere termeni mai favorabili Gazprom, care conduce proiectul South Stream.

Un purtator de cuvant al CE in domeniul protejarii climei si energiei, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca executivul UE nu dispune de un cadru legal pentru a compensa Bulgaria, in urma anularii de catre Rusia a constructiei South Stream.
Renuntarea la proiectul de 45 de miliarde de dolari reprezinta cel mai recent semn al faptului ca legaturile economice dintre Rusia si Europa raman tensionate, in conditiile in care criza din Ucraina continua.

Rusia vrea sa construiasca un gazoduct cu Turcia

Rusia vrea sa construiasca, impreuna cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia catre Turcia, in conditiile in care presedintele Putin a anuntat renuntarea la proiectul South Stream, iar relatiile cu UE sunt inca tensionate. Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat ca, in locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz catre Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traverseaza Marea Neagra.

Astfel, Gazprom va construi, alaturi de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, a relatat Bloomberg.

Gazprom va putea folosi, insa, o parte din investitiile facute deja pentru South Stream, a declarat Alexei Miller, directorul general al gigantului rus. Acesta a precizat ca aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adica 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis catre tarile din Balcani.

Gazprom a cheltuit 487 de miliarde de ruble (9,4 miliarde dolari) in ultimii trei ani pentru proiectul South Stream si pentru renovarea conductelor de pe teritoriul Rusiei, care urmau sa fie conectate la South Stream.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri