Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat joi ca nu vor avea loc cresteri de preturi la gazele destinate populatiei si la energia termica, precizand totodata ca va demisiona daca se va intampla acest lucru.

"Garantez cu demisia ca pretul gazelor nu va creste, ca pretul energiei termice pentru populatie nu va creste. Daca se va intampla altfel decat am spus, sunt dispus sa demisionez din functie. Ce garantie mai mare vreti de la mine?", a declarat Nicolescu, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca are acordul Comisiei Europene, inca din august, pentru amanarea calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie pana in 2021. Nicolescu a afirmat ca a obtinut acordul fostului comisar european pentru Energie Gunther Ottinger in urma unei discutii care a avut loc la inaugurarea gazoductului Iasi -Ungheni (Republica Moldova), conform Mediafax.

"In 4 septembrie i-am transmis lui Ottinger o scrisoare in care i-am transmis ca Romania va face un lucru corect pentru consumatorii casnici de gaze din tara noastra", a continuat Nicolescu. Pretul gazelor naturale inregistreaza un trend de scadere, dupa ce pretul titeiului s-a redus si continua sa se reduca, a mai spus Nicolescu.

Nu vor fi cresteri pana la 1 iulie

Departamentul pentru Energie a anuntat miercuri ca pretul gazelor naturale produse in Romania si consumate de populatie nu va creste pana la 1 iulie 2015, iar Guvernul si ANRE vor elabora un nou grafic de dereglementare a pietei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.

Razvan Nicolescu a avut marti, la Bucuresti, o intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ai Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Mondiale. Discutiile au vizat continuarea implementarii regulilor de guvernanta corporativa in societatile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare si de continuare a eficientizarii in unele companii de stat din energie si liberalizarea pietei gazelor naturale. Liberalizarea pietei gazelor pentru consumatorii noncasnici se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii CE, respectiv 1 ianuarie 2015.

In comunicatul Departamentului pentru Energie transmis miercuri se precizeaza ca, referitor la situatia CET-urilor, Comisia Europeana este de acord ca regimul acestora sa ramana neschimbat fata de situatia din prezent, adica pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termica se va aplica acelasi tarif ca si pentru consumatorii casnici.

Departamentul pentru Energie a precizat ca niciodata nu a existat riscul ca facturile populatiei pentru energie termica si gaze naturale sa creasca de la 1 ianuarie 2015. Ministrul pentru Energie, Razvan Nicolescu, si deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Servicii si Industrie din Camera Deputatilor, au avut miercuri, in plenul Camerei, un schimb de replici pe tema pretului gazelor naturale si al energiei termice.

Nicolescu, acuzat de sfidarea Parlamentului

Nicolescu i-a spus lui Iancu ca nu s-a pus niciodata problema cresterii pretului energiei termice in 2015, la care Iancu i-a replicat spus ca este o "interventie mincinoasa care sfideaza Parlamentul". Disputa a aparut la discutarea Ordonantei de urgenta 35/2014 care vizeaza cresterea transparentei pe piata gazelor naturale din Romania.

"Niciodata nu s-a pus problema in Romania sa fie altfel decat centralele de apartament sa aiba acelasi regim ca si centralele de cogenarare, niciodata nu s-a pus problema in Romania ca preturile la energie termica sa creasca incepand cu 1 ianuarie 2015. In Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie, nr. 803, ANRE a publicat preturile la energia termica valabile pentru anul 2015 conform metodologiei in vigoare care tine cont de preturile la combustibil din anul 2013 si anul 2014. Niciodata nu s-a pus aceasta problema de a creste preturile la energie termica, niciodata nu a existat acest risc", a afirmat Nicolescu.

Iulian Iancu, ce detine si functia de presedinte al Comisiei de industrii, a replicat ca este necesara amendarea Ordonantei 35 pentru a nu se ajunge la cresterea preturilor la energie termica in 2015, iar interventia ministrului delegat este "o interventie mincinoasa".

"Putin mai inainte, prin vocea ministrului delegat, ati auzit ca nu era nevoie de nicio interventie legislativa intrucat, prin Monitorul Oficial, preturile pentru energia termica pentru anul viitor erau deja stabilite de catre ANRE si in consecinta nu exista niciun risc de crestere de la 1 ianuarie 2015. As vrea sa sanctionez de la aceasta tribuna in modul cel mai dur o astfel de interventie mincinoasa pentru ca este o interventie, pe de o parte, periculoasa, pe de alta parte, sfideaza Parlamentul Romaniei. Am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, nu a venit la dezbateri. Pe Facebook, la postarile domniei sale, referirile la adresa parlamentarilor sunt de genul corupti, s-a terminat cu jaful", a spus Iancu. Ministrul delegat a anuntat joi ca ii va actiona in instanta pe deputatul PSD Iulian Iancu si pe Andreea Paul Vass, pentru insulta si calomnie.

Citeste si:

    Sursa foto: Mediafax Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri