Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a redus estimarea privind cresterea cererii de petrol de anul viitor, pentru a patra oara in ultimele cinci luni, in contextul in care economiile tarilor producatoare de petrol sunt afectate de scaderea semnificativa a preturilor titeiului din acest an.

Consumul de petrol va creste cu 900.000 de barili pe zi, cu 230.000 de barili pe zi mai putin decat a estimat AIE in luna noiembrie, relateaza Bloomberg.

Astfel, consumul la nivel global se va ridica la 93,3 milioane de barili pe zi anul viitor, potrivit unui raport al AIE. Agentia, care acorda consultanta in domeniul politicilor energetice, a redus si estimarea privind cererea pentru petrolul din Rusia cu 195.000 de barili pe zi, la 3,4 milioane de barili, potrivit Mediafax.

De altfel, AIE pune reducerea prognozei de crestere a cererii de petrol pe seama Rusiei, a carei economie este afectata de sanctiunile impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite, pe fondul conflictului din Ucraina. Vineri, pretul petrolului Brent a scazut la 62,83 de dolari pe baril, in timp ce petrolul West Texas Intermediate a coborat la 58,9 dolari pe baril, acestea fiind cele mai joase niveluri inregistrate din iulie 2009 pana in prezent, potrivit Reuters. De asemenea, AIE atrage atentia asupra faptului ca unele state vor avea probleme cu stocarea petrolului la jumatatea anului viitor, dat fiind ca productia de petrol va creste intr-un ritm mai accelerat decat cererea.

Agentia a scazut prognoza privind cantitatea de petrol necesara la nivel mondial din productia OPEC cu 300.000 de barili pe zi, astfel ca grupul ar trebui sa furnizeze, in medie, 28,9 milioane de barili de petrol zilnic in 2015, cu 1,4 milioane de barili mai putin decat productia celor 12 tari din luna noiembrie. In ceea ce priveste productia petroliera in tarile din afara OPEC, AIE estimeaza ca aceasta va creste cu 1,3 milioane de barili pe zi, la 57,8 milioane de barili pe zi. In luna noiembrie, reprezentantii OPEC au decis sa nu reduca productia de petrol, mentinand plafonul productiei la 30 de milioane de barili de titei pe zi. OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri