Chiar daca romanii prefera in continuare vinurile demi-seci si demi-dulci, o supriza placuta de la an la an vine din zona specialitatilor rose, spune Marcel Grajdieru, CEO Crama Ceptura.

In Romania, potrivit estimarilor producatorilor, vinurile albe detin circa 60-70% din piata, urmate de cele rosii (25%) si cele roze (5%). Tara noastra se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

“In Romania, consumul de vin a ramas in continuare foarte mare in zona demi-sec si demi-dulce. Cu toate acestea, in segmentul de pret mediu plus si premium se inregistreaza o crestere de consum a vinurilor seci, a vinurilor de calitate. O surpriza placuta din an in an este cresterea de consum a vinului rose”, afirma Marcel Grajdieru.

Acesta vorbeste de un 2014 dificil pentru agricultura, cu ploi multe si tratamente costisitoare, ceea ce a dus la crestere nesemnificativa a industriei de vinuri. In acest context, Crama Ceptura, care administreaza o podgorie in zona Dealu Mare, a afisat pentru acest an o cifra de afaceri in crestere, de sase milioane de dolari, respective un profit de aproximativ un milion de dolari.

“Avem aceleasi asteptari si pentru anul 2015. Pentru noi este important sa extindem numarul de distribuitori la nivel national. Pana in prezent am definitivat bugetul de investitie in agricultura si productie (partea tehnica), pentru care cumulat vom aloca peste 300.000 de dolari, iar pentru marketing si promovare urmeaza sa finalizam bugetul in perioada imediat urmatoare”, adauga CEO-ul Crama Ceptura.

In prezent, retailul modern reprezinta 65% din afacerile Cramei Ceptura.

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri. Piata de vinuri din Romania este estimata la 500 de milioane de euro, printre cei mai importanti producatori fiind Jidvei, Cotnari, Murfatlar sau Vincon Vrancea.

Producatorii din sectorul vitivinicol din Romania vor beneficia de un sprijin financiar din partea Uniunii Europene de 47,7 mil. euro pentru perioada 2014-2018. In perioada 2009-2013 sectorul vitivinicol a beneficiat de o alocare financiara anuala de 42,1 mil. euro din fonduri comunitare. Sectorul vitivinicol a absorbit, in proportie de 100%, fondurile europene puse la dispozitie de Comisia Europeana in cadrul acestui program, intre anii 2009-2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri