Peste 3.200 de firme infiintate de debutantii in afaceri (SRL-D), 20% din total, isi pierd la finele lunii decembrie calitatea de microintreprindere debutanta, iar antreprenorii trebuie sa opteze pentru alta forma juridica, astfel ca nu vor mai primi facilitatile de stat oferite de acest statut.

"La data de 31 decembrie 2014, 3.224 de societati isi pierd calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant, ca urmare a implinirii termenului de 3 ani de la data infiintarii acestora. Astfel, reprezentantii acestor societati trebuie sa faca demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei S.R.L.-D. in S.R.L. sau sa opteze pentru alta forma juridica", se arata intr-un comunicat al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), citat de Mediafax.

Pentru mai multe informatii privind documentele necesare acestei modificari accesti aceasta sectiune a website-ului ONRC.

Lista societatilor care isi pierd calitatea de microintreprindere S.R.L.-D. la 31 decembrie 2014 este disponibila AICI.

Potrivit Ordonantei de urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde, prin efectul legii, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc 3 ani de la data inregistrarii.

Astfel, in termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant, societatea respectiva are obligatia sa procedeze la schimbarea denumirii. Prin urmare, reprezentantul societatii se va prezenta la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde si-a declarat sediul social, in termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la data la care se implinesc 3 ani de la inmatricularea societatii, in vederea schimbarii denumirii.

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, a fost lansat in 2011, prin care debutantii in afaceri beneficiaza, printre altele, de finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro. Pana la sfarsitul lunii octombrie erau infiintate 16.205 de SRL-D, din care mai erau functionale 15.896, in conditiile in care 309 de societati au fost radiate.

Pentru a putea beneficia de alocatia financiara nerambursabila de la stat, societatea trebuie sa fie infiintata de un intreprinzator debutant de pana in 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) intreprinzatori debutanti asociati. De asemenea, beneficiarii trebuie sa angajeze, cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga si sa mentina in activitate cel putin 2 salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si sa reinvesteasca, anual, cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent.

Alte facilitati de care pot beneficia tinerii in cadrul programului sunt garantii acordate de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, care acopera pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariati, angajati pe perioada nedeterminata, precum si scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii, precum si de la plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

In luna aprilie Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care facilitatile acordate prin program sunt acordate tuturor persoanelor care vor sa-si deschida prima firma, fiind eliminata limita de varsta de 35 de ani. Guvernul a decis ca actul normativ sa fie transformat in proiect de lege, care sa fie aplicat doar dupa ce este aprobat si de Parlament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »


Setari Cookie-uri