Ministerul Economiei si Comertului recomanda companiilor petroliere sa-si asume programe de investitii pentru producerea de biocombustibili punandu-le in fata alternativa suprataxarii profiturilor obtinute in urma preturilor internationale ale titeiului in continua crestere.
Potrivit ministrului Seres, Petrom a fost principala tinta a discutiilor privind suprataxarea profiturilor pentru ca se ocupa de activitatea de exploatare in timp ce competitorii sai importa titei. "Finantele si Petrom au avut o intalnire in care s-a discutat posibilitatea ca Petrom sa plateasca un impozit pe profit mai mare. In urma acestei intalniri, Petrom a inteles intentiile noastre si a fost de acord sa caute posibilitati pentru a-si diversifica gama de produse", a mai spus Seres.

Suprataxare respinsa

Memorandumul comun prin care Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) propuneau suprataxarea profiturilor operatorilor petrolieri cu 6% a fost respins de Ministerul Justitiei, cel al Integrarii Europene si de Ministerul de Finante, a declarat pentru NewsIn ministrul Economiei, Codrut Seres.
"Proiectul nu prevedea numai introducerea unei taxe de 6%, ci si majorarea redeventelor la carbuni, minereuri, ape minerale, singurele care au ramas in picioare", a explicat oficialul MEC.
Ministrul a refuzat sa dea detalii despre cauzele care au impiedicat cele trei ministere sa avizeze proiectul de act normativ, dar a spus ca ulterior a cerut Ministerului de Finante sa gaseasca o modalitate pentru suplimentarea taxelor platite de companiile petroliere.

MEC asteapta pozitia UE

Seres a mai aratat ca in conditiile in care Uniunea Europeana nu a gasit posibilitati de suprataxare a profiturilor producatorilor de carburanti, nici Romania nu putea sa reuseasca.
Potrivit ministrului, societatile petroliere trebuie totusi sa inceapa sa investeasca, pentru a avea in gama de produse alte tipuri de combustibili.

Anul trecut, oficialii europeni au luat pentru prima data in discutie suprataxarea companiilor petroliere care au inregistrat profituri uriase ca urmare a cresterii preturilor internationale ale titeiului.
La acea vreme si autoritatile de la Bucuresti au inceput sa caute solutii pentru a creste volumul impozitelor incasate de la operatorii petrolieri. Ideea a fost reluata in vara acestui an de ministrul Economiei, Codrut Seres, dar fara succes.

Petrom si Rompetrol, interesate de afacerile bio

Petrom, ca si OMV, este interesat de afacerile din domeniul biocombustibililor, declara Mariana Gheorghe, odata cu ajungerea sa in functia de conducere a Petrom.

"In acest moment suntem in faza de analiza si inca nu avem o strategie in acest domeniu, insa suntem interesati de afacerile cu biocombustibili. Ne vom gandi daca ne intereseaza sa producem in regie proprie sau ne vom ocupa doar de retail", a adaugat Mariana Gheorghe.

Afacerea cu biodiesel a trezit si interesul grupului Rompetrol, care anunta recent un proiect de investitii in acest sens cu o valoare de 16 mil. euro, menit sa debuteze in 2007.

Germania marseaza pe biocarburanti

Cantitatea de petrol ramasa in pantecele planetei nu depaseste 830 de miliarde de barili. Astfel, cu un consum mondial anualizat de 20 de miliarde de barili, cel tarziu pana in 2050 rezervele de petrol vor seca, anunta expertii. Prin urmare, companiile petroliere trebuie sa se gandeasca tot mai serios la investitii in biocarburanti. In 11 tari din UE, dintre care trei nou-venite - Cehia, Slovacia si Lituania, s-au produs in 2004 cam 2,4 mil. tone de biocarburanti, cu 26,5% mai mult comparativ cu productia obtinuta in urma cu un an. Germania ramane liderul incontestabil in clasamentul "verzilor", cu o productie care a depasit 1 milion de tone, in principal datorita facilitatilor legislative si fiscale de care se bucura producatorii de biodiesel. Franta ocupa locul secund, insa cunoaste un puternic recul al productiei din 2001. Prin urmare, oficialii francezi au anuntat recent ca vor creste productia de biocarburanti cu 0,8 mil. tone pana in 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri