Chiar daca a fost in buna parte absent din peisajul M&A in 2013, segmentul companiilor farmaceutice mari a revenit la niveluri serioase de tranzactionare in 2014, prin fuziuni si achizitii totalizand aproape 90 miliarde de dolari, potrivit unui raport al EY. Multe firme din acest segment au cautat sa isi restructureze afacerile in sensul concentrarii lor si sa reduca decalajele "de crestere" a veniturilor, care sunt asteptate sa totalizeze 100 miliarde de dolari pana in 2017.

Companiile farmaceutice de nisa au intrecut companiile mari la capitolul cheltuielilor cu fuziuni si achizitii, atingand nivelul de 130 miliarde dolari. Aceasta abordare agresiva a permis anumitor companii de nisa sa dobandeasca gradul de scalabilitate necesar pentru a concura cu succes intr-un mediu global in care cu presiunea pe preturi creste constant, se arata in raportul EY - Firepower Index and Growth Gap Report 2015: Firepower fireworks.

Indexul Firepower masoara abilitatea companiilor Bio-farmaceutice de a finanta tranzactii M&A pe baza fortei bilanturilor financiare proprii si a capitalizarii lor de piata. Astfel, puterea de actiune a unei companii creste fie atunci cand cresc capitalizarea sa de piata sau fondurile proprii, fie atunci cand scade nivelul datoriilor.

"Ne asteptam ca 2015 sa fie un an cu o activitate robusta si intens concurentiala in ceea ce priveste fuziunile si achizitiile in industria bio-farmaceutica, marcat de o crestere continua a primelor de tranzactionare. Aceasta va insemna o provocare mai ales pentru unele companii mari, care au inca nevoie de achizitii ca sa satisfaca asteptarile de crestere ale pietei. Pentru moment, numarul tintelor care pot oferi un impact semnificativ asupra acoperirii scaderilor de venituri – ceea ce noi numim "decalaj de crestere" - este mic. Mai mult, competitia pentru tranzactii s-a intensificat dinspre companiile farmaceutice de nisa si marile companii de biotehnologie, acestea marindu-si forta de actiune”, spune Mihaela Cuturescu, manager asistenta in tranzactii, EY Romania.

Alte aspecte importante evidentiate de raport:

  • Cresterea conteaza - In ultimii cinci ani, companiile mari de biotehnologie si cele farmaceutice de nisa au furnizat o crestere cumulata de peste cinci ori mai mare decat cresterea companiilor farmaceutice mari.
  • Eficienta strategiilor fiscale a reprezentat cheia cu ajutorul careia companiile farmaceutice de nisa au tinut capul de afis in zona achizitiilor - Companiile farmaceutice de nisa au devenit achizitorii dominanti in 2014 si multumita, in mare parte, strategiilor lor eficiente de taxe, folosind peste 50% din forta lor de actiune pentru fuziuni si achizitii. Marile companii farmaceutice au folosit doar 10% din forta lor de actiune pentru fuziuni si achizitii in aceeasi perioada de timp.
  • Activele mai scumpe si scaderea fortei de actiune determina companiile farmaceutice mari sa fie extrem de selective cand fac oferte - Valorile estimate de achizitie ale potentialelor tinte (companii cu o tinta de vanzari pentru 2015 de peste 1 miliard USD) au crescut, in medie cu 164%, intre 2011 si 2014. Astfel de valori au facut de neatins multe din cele mai atractive tinte de achizitie pentru companiile farmaceutice mari, chiar daca ele urmareau sa incheie mai multe tranzactii pentru a se putea concentra pe zonele proprii de terapie farmaceutica.

Implicatii pentru 2015 si pe mai departe:

  • Cresterea conteaza pe mai departe - Cresterile de randament ale dividendelor acordate actionarilor de companiile de biotehnologie si de cele farmaceutice de nisa, in combinatie cu proiectiile de crestere pentru piata in ansamblul ei, vor exercita, probabil, o presiune suplimentara asupra companiilor farmaceutice mari cu decalaje de crestere sa incheie tranzactii in 2015.
  • E foarte probabil ca primele mai mari sa persiste - O concurenta mai intensa pentru activele de inalta calitate cu potential de crestere, datorata puterii mai mari de cumparare a companiilor farmaceutice de nisa si a celor mari de biotehnologie, va duce la continuarea tendintei de crestere a valorii companiilor tinta si in 2015.
  • Sunt de asteptat tranzactii mai bine tintite - Date fiind primele ridicate asteptate pentru activele atractive in anul 2015, fuziunile si achizitiile de natura transformationala vor deveni o optiune doar pentru cativa cumparatori potentiali. In consecinta, este posibil ca firmele farmaceutice mari sa-si continue adaptarile de portofoliu, in combinatie cu achizitii private, pentru a-si dezvolta – sau mentine, dupa caz – o masa critica in ariile terapeutice cheie.
  • Activismul actionarilor este in crestere - Creste presiunea din partea actionarilor pe masura ce tot mai multe companii care au anuntat renuntari la zone neesentiale ale afacerii in anii 2013 si 2014 au generat valori mai mari ale rezultatelor pentru investitori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri