Industria farma si domeniul transporturilor intra in 2015 in grupul sectoarelor de activitate cu risc de insolventa, alaturi de imobiliare si constructii, care potrivit unui studiu realizat de CITR, vor ramane in continuare in topul sectoarelor care vor intampina dificultati financiare.

Echipa de experti a CITR a analizat situatia economica actuala, precum si indicatorii ei de impact pentru anul in curs, urmarind dinamica fiecarui sector de activitate, modalitatea de finantare, legislatia specifica, aspecte legate de consum si consumatori. Pe baza lor au fost identificate domeniile care au cel mai mare risc de insolventa in anul 2015.

Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor de impact din economia romaneasca ,adica acele companii care detin active de peste 1,5 milioane euro, avem un total de aproximativ 9.000 de companii aflate in dificultate sau stare de insolventa iminenta. Dintre acestea, 3158 activeaza in domeniile real estate, constructii, farma sau transporturi. Practic 35% din totalul companiilor de impact din Romania care au o situatie financiara delicata opereaza intr-unul dintre aceste sectoare de activitate.

22% din companiile de real estate au probleme de lichiditate

Daca domeniul farmaceutic si cel al transporturilor sunt o tendinta noua in categoria companiilor cu risc de insolventa, imobiliarele si constructiile sunt arii de activitate in topul insolventelor inca de la inceputul crizei economice.

Domeniu de activitate Pierderi anuale totale ale companiilor de impact (mil. euro)
Real Estate 945
Constructii 202
Transporturi 65
Farma 53

Aproape 22% din totalul companiilor de impact din real estate au probleme de lichiditate, insumand aproape 2.000 de companii cu active de peste 1,5 milioane de euro. In constructii, numarul afacerilor de asemenea dimensiuni care se confrunta cu dificultati financiare este aproximativ 650, generand pierderi anuale de peste 200 de milioane de euro.

”Vom avea in continuare un numar ridicat de insolvente in randul dezvoltatorilor imobiliari si al companiilor de constructii, dupa cum arata bilanturile acestora cu marje de profitabilitate foarte scazute sau chiar inexistente in unele cazuri. Astfel de situatii sunt asociate de cele mai multe ori cu un nivel ridicat de indatorare, ceea ce ne impinge sa credem ca pentru companiile cu asemenea probleme solutia in anul 2015 va fi procedura insolventei sau, acolo unde situatia permite inca, masuri de restructurare in afara insolventei. Este insa important ca mediul de afaceri sa inteleaga corect si sa apeleze doar in cazurile de necesitate la procedura insolventei. De aceea insistam catre acestia sa isi urmareasca atent evolutia situatiei financiare si sa discute cu un specialist din timp, pentru a putea lua masuri sanatoase si eficiente” a declarat Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator al CITR, parte a CITR Group.

Un val de insolventa in transporturi

Anul 2015 va aduce si elemente de noutate in ceea ce priveste sectoarele cu risc ridicat de insolventa, in domeniul transporturilor si cel farmaceutic. In ceea ce priveste transporturile, aici este de asteptat ca asimilarea diurnelor acordate soferilor cu drepturile salariale si taxarea retroactiva a acestora sa genereze un val semnificativ de insolvente in societatilor care activeaza in sectorul transporturi. Dintre companiile de impact din acest domeniu aproape 350 se confrunta cu dificultati financiare majore, generand astfel pierderi anuale de peste 65 mil. euro.

Farma, grad de indatorare mediu de peste 100%

Domeniul farma este o surpriza prin prisma faptului ca volumele inregistreaza cresteri constante in ultimii 3 ani. Cu toate acestea, in multe cazuri durata medie de incasare a creantelor depaseste 300 zile. Lipsa lichiditatii genereaza o crestere constanta a indatorarii, ceea ce poate aduce in discutie insolventa anumitor lanturi de farmacii sau chiar a unor distribuitori de produse farmaceutice. Raportandu-ne la categoria companiilor de impact, in acest sector putem determina un grad de indatorare mediu de peste 100%, cu pierderi anuale de aproximativ 55 mil. euro.

Cu toate ca ne asteptam la o scadere globala a numarului efectiv de insolvente in Romania in 2015, raportat la dimensiunea si impactul acestora trendul va ramane insa constant cu cel din 2014, iar domeniile cele mai expuse riscului de insolventa in acest an raman constructiile si imobiliarele, carora li se adauga noi sectoare care denota fragilitate economica – transporturile si industria farmaceutica.

CITR are o echipa de peste 110 de specialisti, 40 practicieni in insolventa si 10 echipe de lucru. CITR a gestionat procedura insolventei a peste 750 de societati comerciale si este reprezenta la nivel national. Expertiza acopera arii de activitate ca: agricultura, transport, industria farmaceutica, alimentara, a lemnului, a incaltamintei, productii ceramice, panificatie, activitati comerciale, extractia si prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate. CITR este parte a CITR Group, un grup de societati specializat in identificarea de solutii personalizate pentru companiile in dificultate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri