Prefectura Hunedoara a atacat in instanta autorizatia de construire pentru organizarea de santier a proiectului minier de la Certej dupa o sesizare a Inspectoratului de Stat in Constructii, care a constatat ca emiterea autorizatiei de catre Primaria Certej s-a facut cu incalcarea prevederilor legale

Anuntul a fost facut, luni, de catre organizatia Mining Watch Romania, fiind confirmat de catre reprezentantii Prefecturii Hunedoara. Potrivit surselor citate, actiunea de anulare depusa in instanta este determinata de numarul mare de petitii inregistrate la Prefectura Hunedoara prin care se cerea respectarea legii in cazul proiectului minier de la Certej, relateaza Mediafax.

Astfel, recent, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a constatat ca autorizatia de construire pentru organizarea de santier a proiectului minier de la Certej a fost emisa cu incalcarea prevederilor legale si a sesizat Prefectura Hunedoara pentru anularea autorizatiei. "Suspiciunile de nelegalitate privind autorizatia de construire au aparut la jumatatea lunii octombrie a anului trecut, atunci cand s-a constatat inceperea lucrarilor atat in vechea cariera, cat si la intrarea in Certej. Santierele nu aveau afisat panou informativ, iar primaria a refuzat sa ofere informatii privind autorizatiile de construire", arata, intr-un comunicat de presa, Mining Watch Romania, care a cerut ca lucrarile facute de firma Acomin in folosul Deva Gold - titularul proiectului “Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judetul Hunedoara” - sa fie oprite imediat pana la clarificarea situatiei.

Conform comunicatului citat, "mai multe neadevaruri au fost evidentiate in procesul de verificare a legalitatii, acestea fiind instrumentate de factori de decizie in procesul de avizare". "In octombrie 2014, primarul Petru Cimpian anunta in presa locala demararea lucrarilor de amenajare a platformei industriale pentru exploatarea aurifera cu cianuri de la Certej. La patru zile distanta, functionari ai Primariei Certeju de Sus informau in scris ca nu s-a emis nicio autorizatie pentru lucrarile respective. Ulterior, Garda de Mediu a facut un control la santierele din Certej. Controlul nu a sesizat insa nicio ilegalitate, institutia emitand chiar si un comunicat de presa menit sa distraga atentia de la neregulile din procesul de autorizare", mai precizeaza Mining Watch Romania, organizatie care monitorizeaza avizarea proiectelor miniere pe baza de cianuri.

De asemenea, sursa citata mai arata ca primarul din Certeju de Sus, Petru Cimpian, a sustinut in repetate randuri ca institutia pe care o conduce a emis in mod legal autorizatii pentru operatorul minier Deva Gold. "Acelasi primar a pledat pentru transparenta, invitand presa si reprezentantii societatii civile la primarie pentru a consulta autorizatia si documentatia aferenta. Cu ocazia vizitei in teren, Petru Cimpian a refuzat insa sa permita studierea autorizatiei. Lucrarile de construire au fost oprite deoarece nereguli succesive au fost documentate. Cu toate acestea, primarul Cimpian a invocat ca motiv aparitia subita a unor izvoare: «Autorizatia din septembrie este doar pentru utilitati si organizarea unui santier. De altfel s-au si stopat lucrarile din cauza unor probleme tehnice aparute cu niste izvoare de apa»", mentioneaza organizatia Mining Watch Romania.

In octombrie 2014, SC Deva Gold SA a inceput organizarea de santier pentru exploatarea minereurilor de aur si argint de la Certej, iar in urma unor sesizari facute de societatea civila, comisarii Garzii de Mediu Hunedoara au facut un control, stabilind ca societatea are autorizatiile necesare in acest sens. Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu sustineau atunci ca Deva Gold SA, titularul proiectului “Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judetul Hunedoara”, are un acord de mediu revizuit, emis de Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, de care are nevoie pentru derularea proiectului.

“Situatia din teren a aratat ca, pana la data controlului, SC Deva Gold SA a efectuat circa 6% din totalul lucrarilor prevazute in Obiectivul «Organizare de santier» din cadrul proiectului derulat in zona perimetrului minier Certej. Urmare a controlului, nu au fost constatate neconformitati fata de prevederile acordului de mediu emis conform legii”, se arata intr-un comunicat al Garzii Nationale de Mediu.

Potrivit unor informatii prezentate de organizatiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupa o suprafata de 456 hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu - cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona de minereu - si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, ar urma sa fie depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.

Deva Gold s-a aflat in toamna lui 2012 in mijlocul unui scandal din cauza acordului de mediu primit pentru exploatarea de aur de la Certej. In septembrie 2012, ministrul de atunci al Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, in regim de urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de catre Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Ministrul Mediului solicita conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international.

Agentia Regionala de Mediu Timisoara anunta, atunci, ca a urmat toti pasii inaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej si ca legislatia nu prevede informarea autoritatii de mediu in astfel de cazuri. Ulterior, Agentia pentru Protectia Mediului a depus, la Tribunalul Bucuresti, cererea prin care a solicitat anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej. In decembrie 2013, Tribunalul a luat act de faptul de Agentia pentru Protectia Mediului a renuntat la proces. In acest timp, compania a facut exproprieri.

Un procent de 80% din actiunile Deva Gold sunt detinute de Eldorado Gold. In septembrie 2013, Eldorado Gold anunta ca va incepe lucrarile de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva si Muncel, judetul Hunedoara, compania precizand ca a finalizat forarile de la exploatarea Certej, iar rezultatele vor fi folosite la actualizarea datelor referitoare la geologia depozitelor.

Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare si productie a aurului, cu activitati in Turcia, China, Grecia, Brazilia si Romania.

Sursa foto: miningwatch.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri