Rafo Onesti va fi vanduta la fier vechi, dupa ce firma care detine participatia majoritara a votat in adunarea generala a actionarilor o prounere in acest sens, pe care a introdus-o pe ordinea de zi la inceput de februarie.

Terenul rafinariei urmeaza sa fie folosit ca platforma industriala pentru o serie de proiecte tehnice. "Se aproba imputernicirea directorului general al RAFO SA sa inceapa procedura de desfacere (vanzare) a activelor si utilajelor aferente ale companiei. Pretul de vanzare a activelor si a utilajelor se va stabili in baza preturilor utilajelor pe piata second-hand, dar nu poate fi mai mic decat pretul fierului vechi pe piata locala romaneasca in ziua semnarii contractelor de vanzare/cumparare a utilajelor", se arata in raportul cu decizia AGA transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB), relateaza Mediafax.

Acest punct a fost aprobat cu votul actionarului majoritar, firma Petrochemical Holding din Viena, care l-a si introdus pe ordinea de zi la inceputul lunii februarie. Voturile pentru exprimate reprezinta 96,51% din actiunile RAFO, participatie detinuta de Petrochemical Holding, controlata de cetateanul rus Iakov Goldovskiy. Restul de 3,48% apartine mai multor actionari.

Sumele obtinute din vanzarea instalatiilor RAFO vor fi folosite pentru finantarea activitatii curente, plata obligatiilor de mediu si intretinea infrastructurii existente in vederea dezvoltarii pe terenurile rafinariei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice, se arata in anunt. Platforma petrochimica Borzesti, din care a facut parte si rafinaria RAFO, a fost dezvoltata in 1964. Rafinaria a fost construita pentru a prelucra titei sulfuros de import.

RAFO a devenit companie independenta juridic in 1991, iar in 2001 firmele Imperial Oil din Bacau si Canyon Servicos din Portugalia au achizitionat de la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Activelor Statului (APAPS) 59,99% din actiunile rafinariei, pentru 7,48 milioane dolari. Ulterior, participatia celor doua firme la RAFO a ajuns 94,5%. Imperial Oil Bacau, apartinand lui Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos s-au angajat, la privatizarea rafinariei, sa efectueze, intr-un interval de cinci ani, investitii de 80 de milioane de dolari si sa isi asume toate datoriile comerciale ale societatii, de aproximativ 200 milioane de dolari.

Imperial Oil era, la acea data, actionarul majoritar la Rafinariei Darmanesti, iar Canyon Servicos era o companie axata in principal pe investitii de capital, avand actionari din Portugalia si Elvetia. Seful APAS de la acea vreme, Ovidiu Musetescu, declara in 2002 ca este mandru de privatizarea RAFO.

In 2003, Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit actionar principal la Rafo, in urma preluarii de la Canyon Servicos a unui pachet de 48,91% din actiunile rafinariei. Un an mai tarziu, Balkan Petroleum, detinuta in proportie de 50% de firma VGB, administrata de omul de afaceri Marian Iancu, si-a majorat participatia la RAFO la 97,82%, in urma transferarii a 74,5 milioane actiuni detinute de Canyon Servicos si Imperial Oil.

Instanta l-a condamnat definitiv in decembrie 2014 pe Marian Iancu la 12 ani de inchisoare in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cunoscut ca "RAFO", dupa un proces care a durat opt ani. In acelasi dosar au mai fost condamnati la inchisoare Octavian Iancu, fratele lui Marian Iancu, Constantin Margarit, Gheorghita Iancu, Marius Turica, Alex Martin, Elenkalan Hayrettin, Basaran Kadri Mazhar, care au detinut diferite pozitii in VGB.

Ei au fost acuzati de evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani. De asemenea, instanta i-a condamnat la inchisoare in vara lui 2012 pe Corneliu Iacobov (7 ani) si Toader Gaurean (6 ani), ei fiind acuzati de prejudicierea RAFO.

In perioada 2001-2003, RAFO a acumulat mari datorii, iar in 2004 a intrat in insolventa, avind obligatii de plata de peste 8.000 de miliarde de lei vechi catre bugetul statului. In iulie 2005, firma Calder-A, din grupul Petrochemical Holding, a incheiat cu Balkan Petroleum un contract pentru preluarea a 98% din actiuni. Petrochemical Holding a devenit proprietarul RAFO in 2009, cu o participatie de 96,21% din actiuni.

Calder-A era controlata de cetateanul rus Iakov Goldovskiy, fostul presedinte al companiei petrochimice ruse Sibur. Activitatea rafinariei a fost insa oprita in 2008 pentru efectuarea unor investitii de modernizare estimate sa dureze doi ani. Rafinaria nu a mai fost repornita de atunci.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri