Sectorul constructiilor din Romania ar putea creste cu pana la 4% pe an in urmatorul deceniu, estimeaza Albert Manifold, directorul general al producatorului irlandez de ciment CRH, care va prelua activele grupului francez Lafarge.

Manifold a declarat, citat de Wall Street Journal, ca se asteapta ca in martie sau aprilie sa fie obtinute toate aprobarile necesare finalizarii achizitiei in valoare de 6,5 miliarde de euro a mai multor active detinute de Holcim si Lafarge in Europa, Canada, Brazilia si Filipine. In Romania, producatorul irlandez preia activele companiei franceze Lafarge, si anume doua fabrici de ciment, de la Medgidia si Hoghiz, si o statie de macinare de la Targu Jiu, scrie Mediafax.

Potrivit lui sefului CRH, activele preluate de la companiile rivale Holcim si Lafarge vor ajuta compania sa se extinda pe pietele din America de Nord si din Europa, unde estimeaza un potential ridicat de dezvoltare. Exista un necesar de construire ridicat, precum si finantari semnificative in tari precum Polonia, Slovacia si Romania, a spus Manifold in cadrul unei conferinte dupa prezentarea rezultatelor financiare ale CRH pe 2014. El a adaugat ca aceste state ar putea inregistra cresteri anuale in sectorul constructiilor de pana la 4% in urmatorii 10 ani.

CRH va continua sa faca noi achizitii in 2015, concomitent cu restrangerea portofoliului pe segmente mai putin profitabile, a spus Manifold. Compania irlandeza a aprobat deja vanzarea de active in valoare de 580 milioane de euro. Holcim si Lafarge au convenit la inceputul lunii aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

In luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeana a aprobat fuziunea, care ar urma sa se incheie in prima jumatate a acestui an, insa obtinerea acordului institutiei europene depinde de renuntarea la unele dintre activele detinute de cei doi mai producatori de ciment la nivel mondial. Decizia Holcim si Lafarge a fost ca in tari precum Romania, Germania si Ungaria sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii.
In Romania, vor fi pastrate activele Holcim, care includ doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.

INS: Numarul autorizatiilor de constructie pentru locuinte a crescut cu 6,4% in luna ianuarie

Numarul autorizatiilor de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale a crescut in ianuarie cu 6,4% fata de aceeasi luna a anului trecut, la 1.674, din care 64% au fost pentru zona rurala, potrivit Institutului National de Statistica (INS). "Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (+47 autorizatii), Sud-Est (+41) si Nord-Vest (+35). Scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale au fost in trei regiuni de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia (-13 autorizatii), Vest (-11) si Nord-Est (-1)", se arata in comunicatul INS.

In luna ianuarie au fost eliberate 14 autorizatii pentru cladiri administrative, fata de 8 autorizatii in prima luna din 2014, iar pentru alte cladiri nerezidentiale numarul autorizatiilor s-a dublat, de la 350 la 712. Numarul autorizatiilor pentru cladiri rezidentiale s-a redus in 2014 pentru al saselea an consecutiv, cu 0,3%, si cumuleaza un regres de aproape 40% de la debutul crizei, insa scaderile temperate din ultimii doi ani indica un trend de stabilizare.

Sursa foto: Lucrator in constructii/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri