Sectorul energetic s-ar putea consolida si eficientiza prin fuziuni si preluari in jurul marilor producatori, iar inainte ca societatile de stat sa se apuce de construit noi capacitati de productie a energiei trebuie sa le demonstreze necesitatea, potrivit economistului sel al BCR, Radu Craciun.

"Investitorii vor primi cu indoiala, sa zicem, strategia energetica, dar si cu atentie. Mizele fiind mai mari si strategia va trebui facuta cu mai mare atentie. Tarnita si reactoarele 3 si 4 sunt chiar asa strategice? Sa nu punem caruta inaintea boilor. Trebuie demonstrat ca avem nevoie de ele. Chiar va creste consumul asa de tare incat sa avem nevoie de ele?", a declarat luni Radu Craciun, economist sef si director de cercetare in BCR, conform Mediafax.

El a afirmat, intr-o conferinta, ca, inainte de a lua decizia constructiei unor noi capacitati de productie a energiei, ar trebuie analizata evolutia consumului de energie pe plan intern si extern, avand in vedere ca Romania este un exportator de energie in regiune. "Nu poti sa te apuci sa construiesti capacitati noi bazandu-te pe estimari atat de volatile. Depinde de existenta unor piete de energie stabile in regiune", a adaugat Craciun.

In urma cu o saptamana, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, spunea ca Romania va ajunge in situatia de a importa energie peste 10 ani, cand multe din capacitatile actuale de productie vor fi inchise, ceea ce face ca investitia de peste sase miliarde de euro in construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 sa fie necesara. "Greseala trecutului a fost sa punem in aceeasi oala activitati rentabile cu altele nerentabile ca sa mascam pierderile. Poate este mai eficient sa avem unitati pe carbune decat reactoarele nucleare 3 si 4. Dar asta trebuie sa o spuna statul", a afirmat Craciun.

Chiar daca in urma cu sapte ani Nuclearelectrica avea sase investitori straini interesati de constructia reactoarelor 3 si 4, in prezent o singura companie, din China, poarta negocieri pentru derularea investitiei. Un studiu realizat de BCR arata ca exist un necesar "major" de investitii pentru modernizarea unor unitati energetice precum primul reactor al centralei nuclearelectrice din Cernavoda, o serie de hidrocentrale, dar "mai ales" in unitati noi pe carbune.

Atat proiectul reactoarelor 3 si 4, cat si investitia in hidrocentrala Tarnita, judetul Cluj, dateaza din perioada regimului ceausist. Guvernul actual considera aceste doua proiecte ca fiind "strategice". Pentru proiectul de 1,1 miliarde de euro al hidrocentralei Tarnita, Guvernul a primit oferte doar de la companii chineze, dupa ce termenul de depunre a documentelor de inscriere a fost amanat de mai multe ori, cu argumentul numarului mare de investitori interesati.

Lucrarile la hidrocentrala Tarnita-Lapustesti ar trebui, conform proiectului, sa inceapa in prima parte a anului viitor si sa fie incheiate intr-un interval de 5-7 ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri