Autoritatile guvernamentale estimeaza ca in aprilie vor fi lansate primele apeluri de proiecte in Programul Operational Capacitate Administrativa, care are un buget de 658 milioane euro si vizeaza dezvoltarea unei administratii publice si a unui sistem judiciar eficiente, accesibile si transparente.

Ministerul Dezvotarii, Liviu Dragnea, a facut acest anunt in cadrul evenimentului de lansare a Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA), organizat joi, la Platul Victoria, in prezenta premierului Victor Ponta si a comisarului european pentru politici regionale, Corina Cretu, relateaza Mediafax.

"Banii vor fi accesati foarte curand. Estimam ca in aprilie lansam deja primele apeluri de proiecte. In acest context, incurajam toate institutiile publice si toti potentialii benficiari sa pregateasca cererile de finantare pentru a putea accesa cat mai repede aceste fonduri", a spus Dragnea.

Acesta a precizat ca o diferenta notabila a noului program pentru exercitiul financiar 2014-2020 fata de cel din exercitiul financiar anterior este accesul institutiilor din sistemul judiciar si Ministerul Justitiei pe domenii de interventii precum dezvoltarea si implementarea de sisteme standard si instrumente moderne si eficiente de management; dezvoltarea integrata a sistemului de statistica judiciara, sprijin pentru implementarea noilor coduri, dezvoltarea sistemului national de urmarire, administrare si recuperare a creantelor provenite din infractiuni sau dezvoltarea abilitatilor personalului.

Potrivit lui Dragnea, o noutate in cadrul programului este sustinerea societatii civile, ONG-urile si partnerii sociali fiind parteneri eligibili, urmarindu-se un parteneriat real intre administratia publica si societatea civila. In acest sens, proiectele finantate vor urmari dezvoltarea de instrumente independente de monitorizare si evaluare a politicilor publice, dezvoltarea de actiuni de formulare si promovare de propuneri alternative la politicile publice initiate de Guvern, dezvoltarea de instrumente de consolidare a dialogului social si civic, dezvoltarea de proceduri, mecanisme pentru sustinerea si promovarea dezvoltarii la nivel local si de interactiune cu autoritatile si institutiile administratiei publice, dezvoltarea de proceduri pentru sustinerea si promovarea initiativelor de reforma a administratiei publice, dezvoltarea capacitatii partenerilor sociali si a ONG-urilor prin instruiri, activitati intreprinse in comun, efectuarea de sondaje privind perceptia publica, studii, analize si cercetari stiintifice privind aspecte legate de coruptie.

POCA va fi, totodata, disponibil in premiera si pentru structurile de ordine publica, securitate si siguranta nationala.

Premierul Victor Ponta a aratat ca, din cele sapte programe operationale, cinci au fost deja aprobate, ramanand inca de aprobat Programele Operationale pentru Infrastructura Mare si Regional. Ponta a cerut ministrilor sa isi intareasca echipele de negociere si sa pregateasca ghiduri transparente, clare si simple, exprimandu-si speranta de a scapa de "tragedia achizitiilor publice".

"Sa scapam de tragedia achizitiilor publice, fara de care, de fapt, degeaba facem tot ce facem. Daca orice achizitie publica pentru a utiliza bani europeni incepe la vreo doi ani si jumatate dupa ce am lansat efectiv proiectul, va dati seama ca pare oarecum o munca in zadar", a spus premierul.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a aratat ca Romania va avea in Comisia Europeana intotdeauna un partener in privinta modernizarii si intaririi capacitatii administrative. "In ceea ce priveste Programul Operational Capacitate Administrativa, Comisia Europeana apreciaza angajementul Romaniei de a se ocupa de deficientele din admnistratia publica si de a imbunatati functionarea sistemului judiciar", a spus Corina Cretu, care a aratat ca, in opini sa, capacitatea administrativa este mai importanta decat banii.

Autoritatile isi propun prin POCA dezvoltarea abilitatilor si competentelor a aproximativ 90.000 de persoane din autoritatile si institutiile beneficiare ale programului, sa sustina direct aproximativ 250 de autoritati si institutii publice, precum si institutii din sistemul judiciar, iar, indirect, sa sprijine aproximativ 1.500 de autoritati si institutii publice, precum si institutii din sistemul judiciar.

Alocarea totala a POCA pentru 2014-2020 este de 658,29 milioane euro, din care 553,19 milioane de euro din Fondul Social European si 105,10 milioane euro contributie nationala. Diferenta totala de alocare fata de perioada 2007- 2013 este de 413,59 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri