Exporturile de produse agroalimentare ale Romaniei au atins anul trecut 5,4 miliarde euro, in crestere cu 6,1% fata de 2013, depasind cu 514 milioane euro importurile, in valoare de circa 4,9 miliarde euro, fiind al doilea an de excedent comercial in acest sector, potrivit Ministerului Agriculturii.

Fata de anul 2013, cand s-a situat la 324,9 milioane euro, excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare a crescut anul trecut cu 58,3%. Importurile au fost cu 2,6% mai mari in 2014, comparativ cu anul anterior. "Daca anul 2013 a fost primul din ultimii 20 de ani cu balanta comerciala pozitiva pentru schimburile de produse agroalimentare, iata ca anul 2014 ne aduce cel mai bun rezultat din punct de vedere al excedentului comercial, pentru aceasta perioada, respectiv de 514,3 milioane euro", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, scrie Mediafax.

Raportat la anul precedent, valoarea livrarilor intracomunitare de produse agroalimentare din 2014 s-a majorat cu 10,7%, in timp ce exporturile catre tarile terte au scazut cu 0,3%.

Achizitiile din statele membre UE au crescut cu 3,2% iar cele din tari terte s-au mentinut la acelasi nivel ca in 2013. Principalele produse agroalimentare exportate in 2014 au fost: grau (aproape 5 milioane tone pentru 959,4 milioane euro), porumb (3,7 milioane tone pentru 755,1 milioane euro), tigarete, seminte si ulei de floarea-soarelui, seminte de rapita, orz, animale vii din specia ovine sau caprine, carne de pasare, precum si animale vii din specia bovine.

Comparativ cu incasarile obtinute in 2013, exporturile de tigarete au crescut cu 193,1 milioane euro, la 699,1 milioane euro, iar cele de seminte de rapita au urcat cu 145,7 milioane euro, la 338,3 milioane euro. Exportul de nuci a performat si in 2014, in conditiile cresterii cu 22,8% a cantitatii livrate, precum si a pretului unitar, incasarile fiind cu 55,6% fata de anul 2013, la 60,4 milioane euro. In ceea ce priveste importurile, carnea de porc, sroturile de soia, produsele de brutarie-patiserie, diferitele preparate alimentare si ciocolata s-au situat pe primele locuri anul trecut, dupa ponderea valorica in total import. Fata de anul 2013, facturile au fost mai mari in principal la tutun brut (total 162,4 milioane euro, reprezentand o crestere cu 27,9%), carne de pasare (146,1 milioane euro, +19,2%), ciocolata (163,6 milioane euro, +16,3%) si carne de porc (286,1 milioane euro, +6,5%).

Zaharul, produs care se situa in mod traditional pe primul sau al doilea loc in topul importurilor, alaturi de carnea de porc, a marcat o scadere semnificativa (mai putin cu 47.900 tone, respectiv 60,8 milioane euro), sub presiunea cantitatilor de zahar din sfecla produse suplimentar in 2014, acesta clasandu-se pe locul 10 in top importuri, dupa cafea. Valori in scadere ale importurilor s-au mai inregistrat la: grau (-6,8 milioane euro), tigarete (-29,8 milioane euro), lapte si smantana (-8,3 milioane euro), ape minerale care contin zahar si seminte de floarea-soarelui. Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei in anul 2014: livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 61% (58,4% in 2013), iar achizitiile din statele membre UE au detinut o pondere de 81,4% (80,9% in 2013).

Potrivit datelor Institutului National de Statistica in perioada ianuarie-noiembrie 2014, cei mai mari 20 de exportatori de produse agroalimentare din Romania erau, in principal, producatorii de tigarete, traderii de cereale, dar si un producator de lactate. Topul este condus de Philip Morris Italia - reprezentat fiscal de Philip Morris Romania si urmat, in ordine, de: Alfred C. Toepfer international, Ameropa Grains, Nidera Romania, Cargill Agricultura, Glencore Protein Romania, Bunge Romania, CHS Agritrade Romania, British American Tobacco Limited - reprezentat fiscal de British - American Tobacco, Agro-Chirnogi, Monsanto Romania, JT International Manufacturing, Bunge Danube Trading, Expur, VA Intertrading Aktiengesellschaft, Glencore Grain BV, Philip Morris International Management - reprezentat fiscal de Philip Morris Romania, Cerealcom Dolj, Pioneer HI-Bred Seeds Agro- reprezentant fiscal Pioneer Hi-Bred Elvetia si Fabrica de lapte Brasov (Olympus).

In acelasi timp, clasamentul importatorilor de produse agroalimentare este condus de doua retele mari de magazine apartinand aceluiasi grup, respectiv Lidl Discount si Kaufland, acestia fiind urmati de Cargill Agricultura, British American Tobacco, Philip Morris International, Nestle Romania, Bunge Danube Trading, Alfred C. Toepfer international, Rewe Romania, Metro Cash & Carry Romania, Agrana Romania, JT International Manufacturing, Mondelez Europe Gmbh - reprezentat fiscal de Mondelez Romania, Delaco Distribution, Ferrero Romania, Zaharul Oradea, Mondelez Romania, Glencore Protein Romania, Ameropa Grains si Agrana Buzau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri