Despre Albania se vorbeste inca din 2012 ca este cea mai promitatoare economie din sud-estul Europei. Cert este ca, in ultimii trei ani, economia Albaniei este singura care a crescut realmente, ceea ce i-a determinat pe multi investitori sa caute oportunitati de afaceri aici. Printre acestia se numara si Octavian Constantin Patrascu, business developer, care a incheiat un parteneriat de afaceri cu Platinum Invest, locul 5 in topul firmelor de brokeraj.

"Este vorba despre un joint venture incheiat, la Tirana, cu brokerul local Platinum Invest, o companie reglementata conform legislatiei locale. Actionarul majoritar este Andri Kasneci, "un tanar ambitios, cu care mi-a fost extrem de usor sa comunic, fiind un om deschis spre noi oportunitati de business. Viziunea mea a fost primita cu mult entuziasm", povesteste Octavian Patrascu.

De ce Albania? Ne raspunde chiar tanarul business developer. "Albania este o tara in care activeaza peste cinci mii de oameni in societati de tip call center. Oamenii de aici sunt foarte muncitori, vorbesc multe limbi de circulatie internationala, in special italiana (Albania reprezinta un outsourcing important pentru Italia). De asemenea, au un internet foarte rapid si o infrastructura a retelelor de calitate inalta. In plus, costurile de afaceri sunt mai mici fata de UE".

Daca este sa facem o comparatie succinta cu Romania, Albania pare mult mai atractiva pentru investitii, in conditiile in care are o taxa unica de impozitare, de 10%, atat pe veniturile personale, cat si pe afaceri. De asemenea, TVA este de 10%. Albanezii platesc un singur impozit pe salarii, impozit care, din 2010 s-a micsorat de la 35% la 15%.

In plus, lucrarile de infrastructura sunt finalizate si la costuri mai mici decat in Romania. Daca pretul pe un kilometru construit de Bechtel pe Autostrada Transilvania a costat 24 milioane de euro, in Albania, Bechtel a calculat kilometrul de autostrada la 16,4 milioane de euro. Astfel, linia de mare viteza de la portul albanez Durres pana in Kosovo a costat un miliard de euro, si vorbim despre patru benzi, 27 de poduri si un tunel de 5,5 kilometri.

Compania de brokeraj Platinum Invest se regaseste in top 5 brokeri locali, insa nu doar acest aspect a contat pentru Patrascu Constantin Octavian, ci si atitudinea autoritatilor in fata unei propuneri de business ce implica tranzactii online si reglementari locale specifice. "O data ce le-a fost bine explicat business-ul din punct de vedere al tranzactionarii cu CFD-uri (contract for difference) si know how-ul pe care vreau sa-l implementez, autoritatile au fost cooperante", explica business developer-ul.

Totul a inceput in urma unei vizite in capitala tarii, Tirana. "Negocierile au decurs foarte bine, noi am venit cu un deal exclusiv, iar ei cu o baza de clienti stabila si capital uman", precizeaza Patrascu Octavian.

“Daca mizezi pe oportunism te poti imbogati, dar prefer o relatie de business sanatoasa ce creaza un cadru al bunastarii firesc si natural. Ceea ce construim impreuna cu Octavian este o legatura profesionala puternica si de incredere, care poate aduce roade pe termen lung", afirma Andri Kasneci, actionarul majoritar al Platinum Invest.
Acesta il descrie pe Octavian ca fiind "un tanar profesionist, serios si ambitios, ne-am intalnit intamplator, dar comunicarea intre noi este excelenta si toate lucrurile par sa fie sincronizate. Am incredere in el, iar eu lucrez numai cu oameni de incredere. Increderea provine din abordarea sa de business profesionista si din eforturile sale de a incheia aceasta afacere".
Se pare ca Patrascu Constantin Octavian este exact persoana pe care Andri Kasneci o cauta: "in zona noastra de lucru nu trebuie sa reinventam roata, ci doar sa gasim modalitatea prin care sa o rotim mai repede, dar lin, in acelasi timp, nebrutal. Octavian detine abilitatile necesare pentru a reusi acest lucru si a gasit formula de succes. Daca petreci o zi cu el, iti dai seama cat de motivat si energic este si de ce se diferentiaza de multime".
Kasneci mai spune ca nu cunoaste Romania atat de bine, insa cunoscandu-l pe Octavian, cu siguranta se simte mai confortabil, gandindu-se la posibilitatea de a incheia afaceri in tara noastra.
Un raport privind economia Albaniei, regasit pe site-ul Bancii Mondiale, arata ca sectorul financiar desi inca prezinta riscuri importante, se mentine stabil, iar recent s-au observat chiar trend-uri de imbunatatire.
Guvernul de la Tirana, concentrat pe crearea unui climat de business stabil si atractiv prin simplificarea cerintelor de licentiere si a Codului Fiscal, a incheiat un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) pentru sprijin financiar si suport tehnic suplimentar, la sfarsitul lui 2013. La inceputul lui 2014, Albania a primit un imprumut de 300 milioane de euro de la FMI pentru sprijinirea economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri