Holcim si Lafarge, doi dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii la nivel global, au ajuns la un acord privind revizuirea conditiilor fuziunii anuntate anul trecut, dupa ce, la inceputul saptamanii, producatorul elvetian de ciment Holcim a precizat ca nu va continua procesul de fuziune cu Lafarge in lipsa modificarii conditiilor initiale.

Noii termeni ai intelegerii prevad o rata de schimb a titlurilor celor doua companii de 9 actiuni Holcim pentru 10 actiuni Lafarge, potrivit unui comunicat dat publicitatii. Acordul incheiat anul trecut presupunea o majorare de capital din partea Holcim, pentru ca actiunile producatorului elvetian sa ajunga la paritate cu cele ale Lafarge. De asemenea, conducerea Lafarge va propune un nou director executiv general al entitatii rezultate in urma fuziunii, numire care va trebui aprobata si de board-ul Holcim.

Bruno Lafont, CEO-ul Lafarge, care trebuia sa preia functia de director executiv la nivelul HolcimLafarge, conform termenilor initiali ai fuziunii, va fi numit copresedinte al grupului, alaturi de Wolfgang Reitzle, actualul presedinte al Holcim. Cei doi nu vor avea atributii executive in noua companie.

Cei doi producatori de ciment au anuntat ca actionari importanti ai ambelor companii si-au aratat deja sprijinul pentru noul acord, astfel ca estimeaza ca tranzactia va fi incheiata in luna iulie a acestui an.

Holcim si Lafarge au convenit in aprilie 2014 o fuziune prin schimb de actiuni, care ar crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.In luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeana a aprobat fuziunea, care urma sa se incheie in prima jumatate a acestui an, insa obtinerea acordului institutiei europene a depins de renuntarea la unele dintre activele detinute de cei doi mai producatori de ciment la nivel mondial.

Irlandezii de la CRH cumpara activele LafargeHolcim, inclusiv din Romania

In aceste conditii, in luna februarie, Holcim si Lafarge au ajuns la un acord cu producatorul irlandez CRH pentru ca acesta sa cumpere cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de cele doua companii, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro.

In Romania, producatorul irlandez va prelua activele companiei franceze Lafarge, si anume doua fabrici de ciment, de la Medgidia si Hoghiz, si statia de macinare de la Targu Jiu. Activele Holcim din Romania includ doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.

Principalii trei jucatori din acest moment pe piata locala de producatorilor de ciment sunt Holcim, Lafarge si Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri