Activitatea de atragere a unor noi investitori in activitatea de explorare a zacamintelor de hidrocarburi va continua in 2005 prin ofertarea a cinci perimetre situate in Platforma Moldoveneasca, Platforma Moesica si Bazinul Maramures. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale va definitiva, pina pe 15 aprilie 2005, si lista perimetrelor de exploatare ce vor fi oferite in cursul anului 2005, potrivit datelor furnizate de institutie.

Potrivit ANRM, va fi incurajata si continuarea exploatarii unor zacaminte marginale, la exploatarea carora titularii actuali de acorduri (Petrom si Romgaz) vor renunta, din motive economice. Aceste perimetre vor fi oferite tot in cadrul unor licitatii publice la care pot participa companii petroliere medii si mici.
In prezent, circa 80 la suta din suprafata tarii cu perspective petroliere face obiectul a 54 de acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera, in derulare cu companii straine si romanesti. In baza acestor acorduri, au fost realizate studii geologice si noi modele structurale si oleogenetice ale unor bazine, au fost reprocesati peste 12.000 de km ale unor profile seismice inregistrate anterior, au fost realizate investigatii geochimice cu metode moderne, au fost forate circa 150 de sonde de explorare, de deschidere si evaluare etc.

Costul total al lucrarilor de explorare, executate sub incidenta acordurilor petroliere, este de peste 400 milioane dolari, din care circa 250 milioane dolari au fost cheltuiti de companii straine. Rezultatul acestui efort financiar si tehnologic a fost descoperirea unui numar important de structuri de dimensiuni mici, peste 40, pe care a fost evidentiata prezenta unor acumulari de titei si gaze naturale, cele mai multe fiind inca in faza de evaluare sau exploatare experimentala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri