Procesul de reabilitare termica a cladirilor de locuinte, demarat inca din urma cu cativa ani si care presupune scaderea consumului individual de energie al fondului locativ din tara noastra cu 20% pana in 2020, este blocat in momentul de fata, iar sperantele pentru a ne alinia la standardele impuse de UE si a respecta termenii intelegerii sunt minime, sustin vocile din piata locala a constructiilor.

Mai mult decat atat, intregul proces de reabilitare termica, ce ar presupune anveloparea a peste 8 milioane de locuinte la nivelul intregii tari, ar putea avea un aport fantastic asupra angajarilor din sectorul constructiilor, fiind locul in care peste 300.000 de romani ar putea sa munceasca.

"Vorbim despre circa 250.000 de apartamente reabilitate pana in acest moment la nivel national, inclusiv cu fonduri proprii. Sunt 250.000 de apartamente in decurs de 6 ani, dintr-un total de 8,5 milioane de apartamente cate sunt de izolat. Suntem la un nivel foarte scazut in termoreabilitare", este de parere Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).

In opinia acestuia, Romania ar avea extrem de mult de castigat daca procesul de reabilitare si mai ales finantarea pentru acest program ar fi reluate, lucru care ar putea genera pana in 2020 la angajarea unui numar urias de oameni pentru lucrari de profil. "Procesul de reabilitare termica poate crea 300.000 de locuri de munca pe termen mediu, care ar contribui din plin la dezvoltarea industriei de profil. Vorbim atat de angajati in zona de productie, distributie si executie - practic in tot lantul de activitate", a mai aratat Claudiu Georgescu.

Presedintele APMCR a a subliniat faptul ca proiectele de izolare termica a locuintelor ar trebui gandite atat pentru casele individuale, cat si pentru blocuri, sugerand faptul ca in acest fel ar fi protejate si populatia de la sate, care contribuie cu un consum destul de ridicat din punct de vedere al energiei.

Din statisticile oferite de APMCR, Romania ar trebui sa izoleze in acest an, cu tot cu proiectele pe fonduri structurale, un numar de 53.000 de apartamente, lucru greu de atins, din moment ce numarul de santiere s-a redus drastic de la un an la altul.

Primariile de sector au reabilitat de sase ori mai putine blocuri in 2014. Anul acesta ne asteapta un nou record negativ

Primariile de sector au reabilitat de pana la sase ori mai putine blocuri in cursul anului trecut, potrivit unor date furnizate de administratiile locale in cursul anului trecut, decizie care a afectat zeci de mii de locuitori ai Bucurestiului, dar s-a facut simtita inclusiv la nivelul intregii tari. Romania este una dintre tarile cu cel mai mare consum de energie al locuintei la nivel european si totodata cu aproape cel mai mic ritm de reabilitare termica din Comunitate.

Se pare, insa, ca 2015 nu va aduce schimbari, ba mai mult, numarul de blocuri care urmeaza sa fie reabilitate va scadea puternic fata de nivelul de anul trecut. Primaria Sectorului 1 ramane si in acest an administratia locala cu cele mai multe cladiri care urmeaza sa fie izolate termic in procesul de reabilitare suportat inclusiv de Primarie.

Primaria Sectorului 1, campioana la termoreabilitare. Care este situatia in celelalte sectoare

Conform datelor furnizate de catre reprezentantii Primariei Sectorului 1, cea mai mare administratie a Capitalei a reusit ca in cei sase ani de la demarearea procesului de reabilitare sa reabiliteze nu mai putin de 820 de blocuri dintr-un total de circa 1.100, circa 75% din lucrari fiind astfel deja finalizate.

Administratia locala Sector 1 a reusit anul trecut sa reabiliteze termic un numar de 145 de blocuri cu un total de 52 de milioane de euro, pentru acest an fiind in curs de receptie alte 131 de cladiri. "Avem in plan sa reabilitam un numar de 250 de blocuri pana in 2017, cea mai mare parte urmand sa fie reabilitate printr-un parteneriat cu BEI (Banca Europeana pentru Investitii - n. red.), dar o parte urmand sa fie realizate cu ajutorul unor bani primiti de la Uniunea Europeana.

Conform informatiilor disponibile in acest moment, Primaria Sectorului 2 trebuie sa reabiliteze termic un numar de circa 600 de blocuri, insa pana la acest moment nu se cunoaste cu exactitate cat din totalul de blocuri a fost reabilitat. Primaria Sectorului 2 promite insa ca tot procesul de reabilitare termica va fi suportat in totalitate de catre Administratia Locala, locuitorii din sector nefiind nevoiti sa achite niciun ban pentru aceasta campanie de reducere a consumului de energie cu locuintele.

La Primaria Sectorului 3, atat in mandatul fostului primar Liviu Negoita, cat si a actualului primar Robert Negoita, a fost reabilitat un numar de 343 de blocuri, iar pe lista Primariei se afla in momentul de fata un numar de 88 de blocuri care urmeaza sa intre in lucru. Chiar si asa, nu exista un orizont de timp cat santierele s-ar putea redeschide.

In cazul Sectorului 5, in care primar, momentan suspendat din activitate, este Marian Vanghelie, situatia ramane incerta. Din cauza cercetarii penale in care este implicat, toate actiunile Primariei vor intra in atributiile viceprimarului, astfel ca pana acum nu se stie ce se va intampla in acest sector.

Chiar si asa, conform datelor disponibile pe site-ul Primariei, in sectorul 5 sunt in curs de executie 215 blocuri, insa nu exista niciun alt detaliu legat de cum se deruleaza procesul de reabilitare al acestora, si mai ales cand se va incheia.

Situatia din Sectorul 6, insa, este cu atat mai complicata, cu cat Administratia are in curs de executie numai 32 de blocuri pe toata raza sectorului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri