Contractul prin care Loteria Romana a achizitionate aparate de tip slot-machine este clasificat ca secret de serviciu, se arata in dosarul in care Loteria este urmarita penala. De asemenea, surse judiciare au declarat ca toti sefii Loteriei Romane din perioada 2014-2015 vor fi audiati in acest dosar.

Ancheta in care Compania Nationala Loteria Romana (CNLR) si trei persoane juridice sunt urmarite penal pentru desfasurarea fara licenta sau autorizatie de activitati in domeniul jocurilor de noroc este la inceput, procurorii urmand sa audieze toti fostii sefi ai CNLR din 2004 si pana in prezent, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare, care citeaza documente ale anchetatorilor Parchetului Curtii de Apel Bucuresti.

Potrivit surselor citate, joi a fost audiat directorul Directiei Juridice din CNLR. Sursele citate nu au oferit detalii despre declaratia data de acesta, dar au mentionat ca in continuare vor fi audiati actuali si fosti angajati din directiile CNLR, precum si fosti si actuali functionari din Ministerul de Finante.

Din documentele anchetatorilor rezulta ca derularea frauduloasa a jocurilor de tip slot-machinea fost posibila pentru ca structurile de specialitate de la nivelul CNLR si Ministerului de Finante nu au oprit fenomenul, desi existau directii de specialitate care sa verifice corecta licentiere si autorizare a activitatii jocurilor de noroc de tip slot-machine, au precizat sursele citate.

Anchetatorii au pus sub sechestru, pana in prezent, 6.263 de aparate de tip slot-machine ale CNLR, acestea fiind adunate din toata tara si duse intr-un depozit. Sursele citate au precizat ca, daca ar fi fost lasate in functiune, aceste aparate ar fi produs bani ce intrau in conturile puse sub sechestru de catre anchetatori ale persoanelor juridice cercetate.

Contractul Loteriei Romane pentru "pacanele", clasificat ca secret de serviciu

Contractul Loteriei cu cele trei firme care au dat aparatele slot-machine, clasificat initial ca "secret de serviciu", a adus, in cinci ani de activitate ilegala, beneficii de aproape 600 de milioane de lei, din care comisionul CNLR era mult mai mic decat cotele societatilor, potrivit surselor judiciare. "Contractul de Credit - Furnizor incheiat intre Compania Nationala Loteria Romana (CNLR) si ..., ..., ... pentru Implementarea Programului Videoloterie in Romania" a fost semnat in 1 septembrie 2003, pentru zece ani si avea drept scop implementarea unui program de video-loterie "la cheie". Ulterior, contractul a fost modificat si prelungit pana in decembrie 2014.

Dosarul in care CNLR este urmarita penal a fost deschis in 3 august 2010, cand ofiteri de politie de la Directia de Investigare a Fraudelor din Politia Romana s-au sesizat din oficiu. Cazul a fost inregistrat la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, de unde a fost preluat, in 13 ianuarie 2015, de Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. La momentul preluarii cazului, in dosar era inceputa, din 10 octombrie 2014, urmarirea penala in rem, pentru desfasurarea fara licenta sau autorizatie de activitati in domeniul jocurilor de noroc, iar in 6 martie s-au extins cercetarile si pentru fapta de evaziune fiscala.

In 26 martie au fost puse sub invinuire CNLR si trei persoane juridice, firme cu care CNLR a incheiat contractul pagubos. Celor trei persoane juridice nu le-au fost aduse deocamdata la cunostinta acuzatiile, motiv pentru care numele lor nu poate fi facut public, au precizat sursele citate. Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a anuntat, in 8 aprilie, ca Loteria Romana este urmarita penal pentru desfasurarea fara licenta de activitati in domeniul jocurilor de noroc de tip slot-machine, in perioada 2006-2014, in acest dosar prejudiciul fiind de peste 463 de milioane de lei, respectiv aproximativ 100 de milioane de euro.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2006-2014, Loteria Romana a desfasurat, fara a avea licenta si autorizatiile necesare, activitati de tip slot-machine cu un numar total de 6.263 de aparate puse la dispozitie de catre alte persoane juridice. De asemenea, procurorii au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale in cazul SC Lotrom SRL, care in perioada 2006-2014 a pus la dispozitia Loteriei Romane aparate pentru activitati de jocuri de noroc tip slot-machine cu care au fost desfasurate activitati de jocuri de noroc neautorizate si nelicentiate.

Jurnalistii de la Rise Project scriu ca in acest dosar mai sunt urmarite penal, pe langa Loteria Romana si compania Lotrom, alte doua companii private cu actionariat grecesc: Intracom si Intralot. Compania Nationala Loteria Romana este lider pe aceasta piata, cu peste 1.109 de spatii in care sunt amplasate aparate electronice slot-machine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri