Scaderea TVA la 9% pentru produsele alimentare va atrage ungurii la cumparaturi in Romania, declara un oficial de la Budapesta pentru ziarul Magyar Nemzet. Guvernul de la Budapesta a anuntat ca analizeaza o masura similara.

Secretarul-sef al Asociatiei ungare pentru comert OKSZ Gyorgy Vamos a declarat pentru publicatie ca numeroase familii din Ungaria care traiesc in zona de frontiera urmeaza sa isi faca cumparaturile in Romania in viitor. Fluctuatia ratei de schimb si pretul combustibililor ar urma sa influenteze, de asemenea, cumparaturile peste frontiera, a apreciat Vamos, potrivit Mediafax.

Dupa ce TVA va fi redusa in Romania la echivalentul a o treime din cele 27 de procente cat este taxa pentru cele mai multe produse din Ungaria, tot mai multe familii de unguri vor fi atrase de cealalta parte a frontierei, contribuind astfel la bugetul Romaniei si nu al Ungariei, a subliniat oficialul ungur. Vamos a subliniat insa ca sistemul online al caselor de marcat si controlul electronic al transportului de marfuri in vigoare in Ungaria vor impiedica aparitia unei piete negre alimentare in Ungaria. Ministrul ungur al Economiei Mihaly Varga a declarat vineri pentru publicatie ca Guvernul Ungariei examineaza o posibila reducere a TVA la anumite produse.

TVA 9% din iunie pentru produse alimentare

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice, a anuntat premierul Victor Ponta. Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie. "Sustinem si reducerea generala a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie2016, alaturi de celelalte masuri din Codurile Fiscale", a spus Ponta. El a aratat ca masura poate fi sustinuta deoarece, in primul trimestru al acestui an, incasarile la buget sunt de 5 miliarde lei in plus fata de trimestrul similar de anul trecut.

Ce impact va avea TVA de 9% in Romania

Guvernul estimeaza ca reducerea TVA la 9% pentru produse agro-alimentare, bauturi nealcoolice, sectorul de restaurante si catering va avea un impact asupra bugetului de 18,25 miliarde lei cumulat pana in 2018, acoperit prin veniturile suplimentare incasate de ANAF si prin efectul multiplicator. Astfel, pentru a doua jumatate a acestui an, cand va fi aplicata cota redusa de TVA, impactul asupra bugetului va fi de aproape 2,44 miliarde lei, pentru anul viitor de 5,17 miliarde lei, pentru 2017 de circa 4,78 miliarde lei, iar pentru 2018 de 5,86 miliarde lei. "Se estimeaza ca obligatiile si incasarile la bugetul general consolidat se vor majora ca urmare a efectelor de multiplicare economica determinate de reducerea TVA, transpuse in cresterea investitiilor si a locurilor de munca. Prin valorificarea de catre sectorul privat a disponibilitatilor banesti rezultate, se vor obtine venituri suplimentare de circa 1 miliard lei in anul 2015 si in jur de 1,8 miliarde lei in perioada 2016-2018", se arata in nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului Fiscal privind reducerea TVA de la 1 iunie, potrivit Mediafax.

Reducerea TVA la alimente, bauturi nealcoolice si servicii de alimentatie publica de la 24% la 9%, din 1 iunie, se va regasi in totalitate in preturile de la raft, potrivit Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR). De asemenea, asociatiile din turism preconizeaza ieftinirea pachetelor turistice, in conditiile in care TVA va scadea si pentru serviciile de alimentatie publica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri