CNSC a primit doua contestatii la licitatia pentru achizitia de trenuri noi la metrou, dar asteapta raspunsul DNA privind eventuale nereguli anchetate in legatura cu desfasurarea procedurii organizate de Metrorex, contractul atribuit companiei CAF neputand fi semnat pana la clarificarea situatiei.

Astra Vagoane Calatori, detinuta de omul de afaceri Valer Blidar, si Alstom Transport, parte a grupului francez Alstom, au contestat, la finele lunii martie, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), licitatia organizata de Metrorex pentru cumparare a 51 trenuri noi pentru Magistrala 5, atribuita, potrivit mai multor surse din piata, companiei spaniole CAF, scrie Mediafax.

"Autoritatea contractanta, in cazul nostru Metrorex, a solicitat suspendarea solutionarii cauzei de catre CNSC deoarece exista pe rolul DNA o plangere penala sau o cercetare sau o urmarire penala, cu privire la procedura de achizitie publica in cauza. Noi am solicitat DNA sa ne comunice daca exista sau nu inceperea urmaririi penale. Cand vom primi un raspuns, vom analiza si ne vom pronunta in consecinta. Deocamdata nu stim care va fi raspunsul", a declarat, miercuri, raspunzand unor intrebari pe aceasta tema, presedintele CNSC, Lehel-Lorand Bogdan.

Termenul de solutionare a celor doua contestantii este de 20 de zile, dar procedura nu poate fi lansata in lipsa unui raspuns din partea DNA. Solicitarea catre Directia Nationala Anticoruptie a fost transmisa inainte de sarbatorile de Paste, a spus reprezentantul CNSC.

Intrebat daca s-a mai confruntat cu situatii similare pana in prezent, seful Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a raspuns negativ. "Personal nu, dar plangeri penale intotdeauna au fost, impotriva tuturor procedurilor organizate de autoritatile contractante, nu este o regula sau nu este o surpriza ca se verifica sau ca se cerceteaza. In fiecare zi auzim cercetari sau ca se declanseaza urmarirea penala impotriva unui primar sau ministru pentru atribuirea de contracte. Noi avem competenta legala de a nu ne pronunta daca stim ca exista o urmarire penala intr-o anumita cauza, pana cand nu se lamuresc aceste lucruri. Punct", a adaugat Bogdan.

Licitatia cu o valoare estimata de aproximativ 440 milioane euro, cu TVA, vizeaza achizitia a minim 43 si maxim 51 de trenuri pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, cu 258, respectiv 306 vagoane, printr-un acord-cadru cu pana la patru contracte subsecvente.

Pentru acest contract, Metrorex a primit la 15 octombrie oferte din partea Astra Vagoane Calatori (1,14 miliarde lei), Alstom Transport (322,2 milioane euro), CAF (309,3 milioane euro), CSR din China (272,3 milioane euro) si Pesa din Polonia (1,5 miliarde lei). Sumele nu includ TVA.

"Obiectul procedurii de achizitie il constituie, in principal, achizitionarea de trenuri noi de metrou, dar cerintele formulate de autoritatea contractanta se refera si la furnizarea sculelor, echipamentelor si dispozitivelor speciale, aplicatiilor software, astfel incat pretul ofertat corespunzator indeplinirii obiectului acordului-cadru include toate costurile aferente furnizarii produselor (51 de trenuri si scule, dispozitive, echipamente etc.) si prestarii serviciilor accesorii. Prin urmare, este impropriu sa se considere ca pretul unui tren reprezinta a 51-a parte din pretul total ofertat", au comunicat reprezentantii administratorului metroului bucurestean, la inceputul saptamanii trecute.

Presa a relatat in luna martie ca procurorii DNA au facut perchezitii la Metrorex, fiind suspectate fapte de coruptie in cazul licitatiei pentru cumpararea trenurilor. Metrorex anunta in decembrie ca amana pana cel tarziu in luna martie desemnarea castigatorului contractului, din cauza "complexitatii ofertelor".

La 10 martie, administratorul metroului bucurestean a comunicat ca a finalizat etapa de evaluare a ofertelor, dar rezultatele finale, stabilirea castigatorilor si atribuirea contractelor de achizitie publica vor fi comunicate printr-un anunt de atribuire, publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dupa expirarea termenelor de contestare sau solutionare la CNSC.

Contractul estimat la 1,556 miliarde lei fara TVA va fi finantat dintr-un credit extern de la BEI, garantat de stat, si bani de la buget, potrivit anuntului de participare lansat la jumatatea anului trecut de Metrorex. Luand in calcul valoarea estimata, contractul ar fi cel mai mare de acest tip incheiat pana in prezent de Metrorex.

Metrorex a mai atribuit companiei spaniole Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), in anul 2011, un contract in valoare de 97 milioane euro, pentru livrarea a 16 garnituri. Acordul a fost extins la finele anului trecut cu inca opt trenuri, cu un cost de 47 milioane de euro.

Cele mai multe trenuri ale Metrorex sunt produse de compania canadiana Bombardier. Parcul de metrouri al Metrorex include si mai multe trenuri vechi produse de Astra Arad. Cu francezii de la Alstom, Metrorex a incheiat in 2003 un contract cu o durata de 15 ani pentru asigurarea serviciilor de mentenanta a trenurilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri