De multe ori, atunci cand ne gandim la relatiile profesionale pe care le dezvoltam in mediul organizational din care facem parte, ne reprezentam mai degraba fie relatiile cu colegii (peer-to-peer), fie pe cele cu subalternii sau echipa pe care o conducem.

Rareori ne punem problema ca ar fi indicat sa hranim o relatie ecologica, bazata pe respect si intelegere, si cu superiorii – cu liderul organizational sau, mai simplu spus, cu sefii. Iar atunci cand spun «relatie ecologica», ma refer la crearea acelui spatiu in care putem sa intelegem deciziile de business, prioritatile si provocarile cu care se confrunta superiorul nostru si sa nu criticam imediat actiunile acestuia.

In Romania, relatiile sef-subaltern sunt destul de particulare – avem de-a face cu la fel de multe stiluri de nuante pe cat de multi lideri diferiti exista si este dificil sa generalizam niste trasaturi. Cu toate acestea, putem observa un anumit tip de comportament specific culturii noastre. Este vorba despre o dorinta destul de mare de a impresiona si de a demonstra constant anumite lucruri. «Tot ce se poate face s-a facut deja» – nu dorim sa aratam vreo slabiciune, iar «vina» este, de obicei, plasata undeva in exterior. Chiar daca de multe ori, lucrurile chiar stau astfel, abordarea si modul de verbalizare a acestor idei arata neasumarea completa: «E vorba de mediul de business, sunt angajatii, target-urile sunt prea mari, provocarile sunt prea multe etc».

De asemenea, observam si doua atitudini distincte in functie de originea superiorului direct. Daca este voba despre expati, tinem sa ne dorim sa ii impresionam pe cat de mult posibil, ca in scenariul de mai sus. Daca ne raportam, insa, la executivi si manageri romani, exista mai degraba un respect combinat cu o atitudine de raceala, diferit de respectul care provine din apropierea umana si empatica si din impartasirea experientelor. Vorbim de relatii mai degraba functionale, care se rezuma la a afirma «fac ceea ce-mi spune, ce altceva mai mult vrea de la mine?».

De ce e, pana la urma, atat de important sa construim o relatie si cu superiorii nostri? Pentru ca aceasta legatura ne poate largi orizontul profesional si ne da posibilitatea de a intelege mai bine directia in care se indreapta business-ul, la nivel holistic. De asemenea, abordarea problemelor si provocarilor cu deschidere si intelegere se poate face mult mai usor, daca eliminam mizele parerilor personale si acoperirii spatelui sau a mentinerii unui anumit rol fata de liderii directi. Mai mult decat «dreptatea proprie», se ajunge la acel management participativ care face ca lucrurile sa creasca in mod firesc, cu implicare si angajament din partea tuturor.

Cum putem dezvolta aceasta relatie cu succes?


• Discuta despre provocarile functiei sale

In spatiul nostru cultural, am observat ca este destul de dificil sa avem comoditatea de a discuta si despre provocarile job-ului pe care il are cel de deasupra noastra ca nivel ierarhic. E important sa ne putem pune si in locul superiorului, pentru a dezvolta o relatie ecologica cu acesta.


• Asculta. Asculta. Asculta

O relatie bazata pe incredere se construieste treptat si are nevoie de timp si un dialog constant. Avem tendinta ca, uneori, sa credem ca, atunci cand managerul nostru are o problema despre care ne povesteste, noi ar trebui sa venim imediat si cu solutii. Fals. Este important sa fim acolo si pur si simplu sa ascultam – uneori, prezenta noastra si disponibilitatea de a asculta sunt suficiente pentru a face ca lucrurile sa se aseze de la sine.


• Interactioneaza frecvent cu superiorii

Discutiile oneste si deschise sunt, de asemenea, importante. Fie ca vorbim de o simpla iesire de cafea, contactul direct, unu la unu, este indicat pentru a construi o relatie plina de sens.


• Fii degajat. Foloseste umorul

In relatia cu superiorii, credem uneori ca totul este despre seriozitate. Introducerea umorului de bun gust si a unei anumite relaxari poate sa ne ajute foarte mult. Nu in ultimul rand, autenticitatea noastra ii face pe ceilalti sa se deschida mult mai repede. E important sa nu ne temem sa ne comportam firesc atunci cand vine vorba de superiorul nostru.

Pentru a hrani o relatie ecologica cu managerii, e indicat sa avem cateva lucruri in minte atunci cand ne raportam la acestia:


• Managerul meu nu este infailibil

Daca vrem sa avem o relatie autentica cu seful nostru, e indicat sa stim ca si acesta poate gresi, iar acest lucru este omenesc.

• Managerul meu nu are un timp nelimitat

De asemenea, e necesar sa fim constienti de faptul ca sunt foarte multe alte persoane care ii solicita atentia in acelasi timp. Nu suntem singurii de pe agenda lui.


• Managerul meu nu face ceva impotriva mea

E nevoie sa intelegem ca unele lucruri nu sunt indreptate impotriva noastra si, ca atare, nu e necesar sa le luam personal.

In cele din urma, ca in orice relatie personala sau profesionala, vorbim despre un management al asteptarilor ambelor parti. Piatra de temelie este, asadar clarificarea acestor asteptari si impartisirea viziunilor celor doua persoane. Daca si o parte si alta isi pun intrebari de tipul «Ce il face pe managerul meu sa creada ca eu pot face performanta?», respectiv «In ce conditii spun subalternii mei despre mine ca sunt un lider bun?», atunci relatia are toate sansele sa evolueze intr-un parteneriat durabil si valoros pentru toti cei implicati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri