Volumul vanzarilor de ciment si clincher ale grupului elvetian Holcim in Romania au crescut cu 29,4% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, sustinute de noi proiecte de constructii, in timp ce preturile din piata, exprimate in lei, au inregistrat un declin de 4,7%.

Pe piata agregatelor, volumul vanzarilor Holcim in Romania a consemnat o crestere de peste doua ori, pe fondul unui declin al preturilor din piata de 8,5%, potrivit datelor publicate joi de companie. "Volumul vanzarilor Holcim pe piata est-europeana a avut o evolutie eterogena in primul trimestru. In Romania, Holcim a beneficiat de mai multe proiecte de constructii mari, in special in zona Bucurestiului, ceea ce a permis cresterea vanzarilor de ciment, in timp ce in majoritatea celorlalte tari din regiune vanzarile au scazut", se arata in raportul financiar al Holcim, scrie Mediafax.

Vanzarile de agregate din estul Europei au crescut pe toate pietele din regiune, cu exceptia Serbiei. Vanzarile de ciment in Europa au scazut cu 9,6%, la 4,7 milioane de tone, in special din cauza declinului vanzarilor in Franta, Elvetia si Rusia. Livrarile de agregate au urcat cu 10,9%, la 17,4 milioane de tone. La nivel mondial, grupul a inregistrat un declin de 5,5% al vanzarilor de ciment, la 31,2 milioane de tone, in timp ce livrarile de agregate au urcat cu 1,2%, la 29,5 milioane de tone. Holcim a inregistrat in primul trimestru un profit net de 310 milioane de franci elvetieni (296,4 milioane euro). Vanzarile nete au scazut cu 2,8%, la 3,9 miliarde de franci (3,7 miliarde euro).

Holcim si compania franceza Lafarge au convenit in luna aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

Decizia Holcim si Lafarge a fost ca in tari precum Romania, Germania si Ungaria sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii.
In Romania, vor fi pastrate activele Holcim, care includ doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.

La inceputul lunii februarie, producatorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu cele doua companii pentru a cumpara cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de acestea, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro. Holcim Romania avea la sfarsitul anului trecut 792 de angajati, capacitatea totala de productie a companiei fiind de 6,1 milioane de tone de ciment.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri