Bogdan Chiritoiu, seful Consiliului Concurentei, spune ca se teme ca in aceasta perioada sa nu apara intelegeri intre magazine, lanturi de magazine si intre producatori care sa incerce sa pastreze in profiturile lor reducerea TVA la alimente.

Bogdan Chiritoiu a declarat la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o conduce monitorizeaza preturile, iar daca vor fi indicii ca sunt intelegeri ilegale intre producatori si/sau magazine vr fi facute investigatii, transmite corespondentul Mediafax. "Guvernul ne-a solicitat sa monitorizam ce se intampla in aceasta perioada cu ocazia reducerii TVA. Ne e teama ca pot sa apara intelegeri intre magazine, intre lanturi de magazine, intre producatori, care sa incerce sa pastreze in profiturile lor reducerea TVA. Monitorizam si vrem sa vedem ce s-a intamplat cu nivelul preturilor dupa ce Guvernul a facut anuntul cu reducerea TVA si sa vedem dupa 1 iunie in ce masura se transmite reducerea de TVA in pretul la raft. Daca vor fi indicii ca sunt intelegeri ilegale intre producatori si/ sau magazine vom deschide investigatii", a spus Chiritoiu.

El a adaugat ca institutia pe care o conduce nu va putea prinde toti "coruptii si hotii".

"Important este sa prindem destui si sa dam amenzi suficient de mari astfel incat oamenii sa se gandeasca de trei ori inainte de a incalca legea", a subliniat Bogdan Chiritoiu. Presedintele Consiliului Concurentei si alti membri ai conducerii institutiei participa, luni, la Cluj-Napoca, la o intalnire cu mediul de afaceri si cu reprezentantii administratiei locale.

Raportul analizat saptamana trecuta de Guvern privind preturile la alimente din marile magazine nu prezinta informatii legate de cresterea acestora inainte de reducerea TVA, Consiliul Concurentei urmand sa ceara informatii retroactive privind preturile practicate si sa verifice, aleatoriu, aproximativ 600 de magazine Raportul, redactat de catre Ministerul Agriculturii, releva ca patru mari magazine, respectiv Cora, Kaufland, Selgros si Carrefour, s-au angajat ca din luna iunie, cand TVA va scadea la alimente la 9%, sa afiseze la raft atat pretul vechi, cat si pe cel nou, iar Carrefour si Auchan au promis ca vor ingheta preturile pana la acea data, Kaufland luand la randul sau in calcul aceasta propunere.

Billa, Metro, Profi si Auchan vor decide in perioada urmatoare daca vor afisa, din iunie, pretul vechi si pe cel nou la raft. Mega Image si Lidl nu au participat la discutia organizata de Ministerul Agriculturii. Conform documentului, Consiliul Concurentei a comunicat asociatiilor profesionale ale retailerilor si producatorilor ca pot recomanda membrilor sa scada preturile cu minimum 12%, dupa reducerea TVA, si i-a anuntat ca va verifica la nivel national evolutia preturilor si dupa scaderea TVA, pentru a vedea daca efectul este mentinut in timp.

"Daca piata de retail este una concurentiala, ne asteptam ca transferul reducerii TVA la alimente sa fie resimtit in evolutia preturilor la raft. Chiar daca pot exista fenomene locale de crestere a preturilor, date de puterea de piata superioara a unor magazine si/sau a unor producatori, la nivelul pietei in ansamblu astfel de fenomene nu pot fi decat temporare. Eventuale cresteri de preturi pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie ar trebui sa fie doar temporare in zonele cu concurenta ridicata, deoarece pretul ar trebui sca scada cu reducerea de TVA plus cresterea anterioara de pret, intorcandu-se la nivelul de echilibru. Consiliul Concurentei va analiza in ce masura in practica se va intampla sau nu a;a ;i care vor fi cauzele", se afirma in raport.

Documentul mentioneaza "eventuale cresteri de preturi pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie" si precizeaza ca, urmare a informatiilor pe aceasta tema din presa, Ministerul Agriculturii a dispus verificari in Bucuresti, Brasov, Cluj, Dolj, Iasi, Sibiu si Timis, directiile din minister urmand insa sa prezinte conducerii o nota informativa in care sa indice eventuale astfel de majorari. Si Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a verificat marile magazine la nivel national, dar a identificat doar nereguli constand in utilizarea de expresii precum "ieftin" sau "discounter garantat" care induceau ideea unui pret redus, dar fara afisarea pretului actual de vanzare, lipsa afisarii preturilor, etichetarea neconforma, nerespectarea conditiilor de depozitare.

Presa a relatat insa ca mari lanturi de magazine ar fi majorat preturile la diferite alimente cu pana la 30%, inainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reactionat spunand ca Guvernul nu poate ingheta preturile la marfurile din magazine, dar poate introduce masuri constitutionale si europene, precum taxe speciale foarte mari, in cazul in care comerciantii nu scad preturile la raft dupa diminuarea TVA. El a cerut ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Consiliul Concurentei sa verifice atent situatia preturilor din magazine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri