"Este un proces dificil pentru ca, evident, exista o nemultumire ca oamenii vor primi mai putini bani, cu 16%, insa o punem in aplicare si speram ca in timp, asa am facut explicarea in fata celor 1.000 de angajati, le-am spus ca incet-incet, poate si datorita acestei fiscalizari, nivelul de bacsis va creste, atat prin straduinta noastra in ceea ce priveste serviciile, cat si prin perceptia clientului, care astazi stie ca, daca inainte dadea un bacsis de 10 lei ajungea la angajat tot 10 lei, acum ajunge 8 lei", a declarat marti pentru MEDIAFAX proprietarul lantului de restaurante City Grill, Dragos Petrescu.

El a aratat ca bacsisurile din Romania se vor alinia treptat la valoarea medie din statele europene, mai ales cele anglo-saxone, unde reprezinta 12-16%, in timp ce pe plan local se situeaza la 7-8%.

"Mai sunt segmente, de exemplu plata cu cardul, unde clientul prefera sa nu lase bancsis daca nu avea cash, iar astazi are posibilitatea sa lase direct de pe card, deci exista elemente care sa duca la cresterea venitului", precizeaza Petrescu.

In cazul platii cu cardul se efectueaza o singura tranzactie, fiind eliberate doua bonuri fiscale, unul pentru produse/servicii, altul pentru bacsis.

Citeste si:

Proprietarul City Grill a explicat ca, pentru ambele metode de plata, proforma primita de client contine un spatiu unde acesta completeaza cu suma pe care vrea s-o lase. In ceea ce priveste registrul de bani personali pe care restaurantele sunt obligate sa le detina, Petrescu apreciaza ca acesta reprezinta o corvoada administrativa suplimentara.

"In loc sa ne ocupam calitatea serviciilor, ne ocupam de completat formulare. Dar incercam sa acomodam prin simplificarea procedurii, le cerem angajatilor sa nu detina sume importante la ei sau sa colecteze un angajat toti banii, iar ceilalti declara zero la suma. Noi aplicam aceasta practica si inainte", a completat antreprenorul.
El apreciaza ca vor exista costuri mari pentru operatori privind rolele de marcat si cauta solutii astfel incat ambele sume sa se regaseasca pe un singur bon fiscal.

"Mai intai ne lamurim noi tehnic cu furnizorii de tehnica de calcul si apoi sa propunem autoritatilor, pentru ca asa e logic, sa avem un singur bon", a afirmat Petrescu.

Seful lantului de restaurante spune ca, spre deosebire de alte state unde bacsisul este inclus in nota de plata, cu un procent evidentiat separat de valoarea consumatiei, clientul roman nu este inca pregatit sa plateasca un bacsis automat, ci doar voluntar deocamdata.