Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer a avertizat vineri ca s-ar putea retrage din Romania, din cauza noului Cod Silvic, al carui impact nu poate fi prevazut, decizie care ar pune in pericol 3.000 de locuri de munca, potrivit agentiei APA.

"Impactul legii nu poate fi prevazut. Unele centre de productie ar putea fi inchise", a declarat vineri un purtator de cuvant al companiei. Holzindustrie Schweighofer are in prezent 2.670 de angajati in Romania, iar numarul acesta ar fi urmat sa ajunga in acest an la peste 3.000. In toamna anului 2014, compania a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta in care ameninta ca ar putea avea loc concedieri in masa, potrivit Mediafax.

O implementare a acestui articol ne-ar putea obliga sa concediem angajati

Purtatorul de cuvant al Schweighofer a subliniat ca scrisoarea a fost facuta publica din cauza naturii competitive a Codului Silvic. Un articol din proiectul de lege prevede ca o companie poate procesa doar 30% dintr-un tip de lemn. Schweighofer prelucreaza in prezent 27%, dar intentioneaza sa deschida un nou centru de productie. Potrivit Schweighofer, discutiile din Romania sunt exagerate, fiind declansate de un film realizat pe ascuns, care ar trebui sa dovedeasca faptul ca ar fi cumparat lemn taiat ilegal. Holzindustrie Schweighofer respinge acuzatiile.

In data de 10 mai, directorul companiei, Gerald Schweighofer, a trimis o scrisoare deschisa CSAT-ului in care avertizeaza ca "o implementare a acestui articol ne-ar putea obliga sa concediem angajati". In scrisoarea catre premierul Ponta, grupul austriac avertiza ca ar putea concedia toti angajatii. Intr-un comunicat de presa de joi, Holzindustrie Schweighofer a sustinut ca nu a amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale si a salutat decizia presedintelui Klaus Iohannis de a discuta in CSAT problema exploatarilor de lemn, precizand ca va pune la dispozitia acestuia informatiile necesare.

Compania austriaca afirma ca sustine orice masura eficienta impotriva taierilor ilegale de lemn si care asigura un sistem de exploatare sustenabila a resursei forestiere in Romania. Totodata, compania sustine ca, in scopul derularii unei dialog transparent, Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare deschisa adresata fiecaruia dintre membrii CSAT, pentru a le aduce la cunostinta obiectiile firmei privind proiectul de lege de modificare a Codului Silvic.

"In forma sa initiala, aprobata de Parlamentul Romaniei, proiectul de lege de modificare a Codului Silvic ar putea duce la incalcarea mai multor acorduri comerciale si de investitii internationale, precum si a legislatiei europene in domeniul concurentei”, se mai arata in comunicat. Totodata, se precizeaza ca in scrisoarea deschisa se explica faptul ca o abordare a problemei taierilor ilegale care nu include toate partile implicate, o limitare unilaterala a pietei forestiere sustinuta de un grup de interese, ar putea avea ca efect disparitia a mii de locuri de munca din Romania si ar putea pune in pericol investitii viitoare ale Holzindustrie Schweighofer, dar si ale altor investitori potentiali si ca, mai mult, o legislatie care incalca legi si acorduri internationale ar putea decredibiliza Romania ca mediu competitiv pentru investitori din lumea intreaga.

"Holzindustrie Schweighofer nu a amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale. In acelasi timp insa, compania Holzindustrie Schweighofer este gata sa-si apere dreptul sau de participant la viata economica a tarii si pe acela al partenerilor, angajatilor sai si al familiilor acestora", mai sustine compania. In cazul in care Guvernul Romaniei si, in special, Consiliul Suprem de Aparare al Tarii nu vor considera oportun sa convinga sau nu vor convinge Parlamentul de necesitatea excluderii din noua legislatie a prevederilor care incalca tratate internationale si legea europeana in domeniul concurentei, orice investitor strain din domeniul forestier nu va avea alta solutie decat aceea de a se adresa justitiei, precizeaza Holzindustrie Schweighofer.

"Daca este solicitata, compania Holzindustrie Schweighofer este gata sa puna la dispozitia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii informatii suplimentare in scopul sprijinirii acestuia in procesul de luare a unor decizii”, se mai arata in finalul comunicatului.

La sfarsitul saptamanii trecute, in mai multe localitati au fost organizate proteste pe tema defrisarilor, iar presedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a CSAT.

Proiectul de modificare a Codului Silvic

Proiectul de modificare a Codului silvic, initiat in vara anului de 125 de parlamentari PSD si trimis inapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marti in dezbatere la comisiile Camerei Deputatilor, forul decizional, dupa ce Senatul l-a readoptat in aceeasi forma. Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins insa cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.

Joi dimineata, Klaus Iohannis a cerut directorului SRI sa verifice de ce informatii beneficia Victor Ponta despre o posibila intalnire a unor oameni din anturajul sau cu procesatori de lemn, dupa ce premierul a spus, intr-o emisiune televizata, ca "lideri din PNL au avut intalniri private si pe baza functiei publice ocupate anterior cu reprezentanti ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformandu-l ulterior pe presedintele Klaus Iohannis".

Citeste si:

    Premierul a mai afirmat ca "are informatii concrete legate de aceste intalniri, dar nu a dorit sa prezinte numele acelor liberali, spunand doar ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa CSAT in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic si care a fost programata pentru luna iunie”.

    Referitor la scrisoarea primita din partea acestei companii, in care, conform presei, este solicitata scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic si este invocata posibilitatea actionarii in instanta a statului roman, premierul Victor Ponta a spus ca amenintari din partea firmelor a mai primit in mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat. El a sustinut totodata ca reprezentantii companiei austriece i-au cerut o intrevedere, dar nu a acceptat.

    La remarca moderatorilor ca Presedintia a prezentat opinia Consiliului Concurentei, din care rezulta ca aceasta institutie a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a raspuns: "Nu ati vazut ca oameni din conducerea Consiliului acum lucreaza la Schweighofer?". El a adaugat insa imediat ca a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurentei, care este o institutie certificata de Uniunea Europeana, si ca nu vrea sa lanseze acuzatii fara probe concrete, precizand insa ca in cazul liderilor liberali care au avut intalniri cu firma austriaca se bazeaza pe lucruri concrete.

    Citeste si:

      Seful statului a aratat ca declaratiile sunt foarte grave si ca, daca se dovedesc a nu fi adevarate, Victor Ponta trebuie sa raspunda.

      Joi, inaintea plecarii la Milano, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu a vorbit cu premierul, dar ca dimineata a avut o discutie cu directorul SRI, si l-a rugat foarte oficial sa analizeze cu maxima eficienta si seriozitate aceste afirmatii ale premierului. Miercuri seara, Presedintia a postat pe site opinia primita, in luna martie, din partea Consiliului Concurentei referitor la proiectul Codului Silvic, in care institutia apreciaza ca limitarea achizitiei/procesarii de masa lemnoasa la 30% este o bariera pe piata comercializarii si propune eliminarea acestui plafon.

      Presedintia a prezentat opinia Consiliului Concurentei dupa ce, vineri, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca asupra presedintelui Klaus Iohannis "planeaza o suspiciune" ca nu ar fi de partea romanilor pentru ca nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament si a cerut reexaminarea legii. Tot vineri, purtatorul de cuvant al PSD a afirmat ca vrea sa creada ca respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului. Marti, Consiliul Concurentei a anuntat ca a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie care poate fi achizitionat de o companie.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri