Rompetrol SA, infiintata in 1974 ca reprezentant la nivel international al industriei petroliere romanesti, isi cauta salvarea sub procedura insolventei, dupa ce in toamna lui 2014 Curtea de Apel Bucuresti a obligat compania, alaturi de doua persoane fizice, sa plateasca Finantelor 58,5 mil.dolari.

Suma reprezinta "creanta Libia", unul dintre cele mai complicate dosare ale justitiei romanesti.

Potrivit informatiilor disponibile si citate de Mediafax, in anii ’80 Romania a obtinut concesiunea unui camp petrolier in Libia, in bazinul Murzuk, pe 20 de ani. Sustinand ca nu are fondurile necesare pentru a dezvolta acest proiect, in 1992 guvernul Vacaroriu vande aceasta concesiune catre spaniolii de la Repsol. Operatiunea se desfasoara insa prin intermediul Rompetrol, companie care la acel moment era controlata de statul roman. Potrivit gandul.info, o parte din banii virati de spanioli au ajuns la bugetul de stat, dar restul nu au mai ajuns niciodata.

Epoca lui Dinu Patriciu

In 1998 intra in scena omul de afaceri Dinu Patriciu, care achizitioneaza pachetul majoritar de actiuni la Rompetrol SA, pentru ca trei ani mai tarziu Patriciu sa cumpere Petromidia, singura rafinarie din Romania cu acces la Marea Neagra. In loc sa ajunga banii la stat, creanta Libia ajunge in conturile lui Patriciu, potrivit anchetatorilor din acest proces. Omul de afaceri a decedat in vara anului trecut, intr-un spital londonez.

In 2007, Dinu Patriciu decide sa vanda 75% din grupul Rompetrol catre compania kazaha KazMunayGas, dar potrivit informatiilor din piata noii proprietari ar fi primit garantii ca in cazul in care Rompetrol SA ar fi fost obligata sa vireze catre buget sumele din aceasta creanta acestea nu vor fi suportate de ei.

La finalul anului trecut insa, Curtea de Apel Bucuresti a dat verdictul final la mai bine de zece ani de la consumarea unuia dintre cele mai controversate momente petrecute pe bursa de la Bucuresti: "episodul 7 aprilie 2004", prima zi de listare a actiunilor Rompetrol Rafinare, bijuteria lui Dinu Patriciu, a fost unul de manipulare a bursei. Verdictul a fost pe masura: 11 condamnati la un total de 46 de ani de inchisoare (23 cu executare si 13 cu suspendare). Doi dintre cei invinuiti faceau parte si din afacerea "creanta Libia", care, au spus anchetatorii, ar fi trebuit in urma procesului de privatizare sa ajunga la stat, nu la Patriciu. Este vorba despre Alexandru Bucsa, mana dreapta a lui Patriciu, si Petrica Grama, fost sef al Directiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finantelor.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri