Cererea de intrare in insolventa depusa de Rompetrol SA, detinuta de KazMunayGas, a fost respinsa de Tribunalul Capitalei, decizia putand fi contestata de reprezentantii companiei.

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au respins, luni, cererea debitorului SC "Rompetrol" SA, prin care a solicitat deschiderea procedurii insolventei. Reprezentantii companiei pot formula apel, in termen de sapte zile de la comunicarea hotararii. Compania Rompetrol SA a inregistrat, in 28 mai, pe rolul Tribunalului Bucuresti, o cerere prin care solicita intrarea in insolventa, noteaza Mediafax.

"La sfarsitul anului trecut, societatea a fost obligata, in solidar cu alte persoane fizice, de catre Curtea de Apel Bucuresti la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adauga dobanda legala calculata incepand cu data de 05.01.2001. Aspectele avute in vedere de Curtea de Apel Bucuresti privesc fapte savarsite in perioada 1999 – 2001, cu mult inainte de anul 2007, cand KazMunayGas a devenit actionarul majoritar al grupului de societati din care face parte si Rompetrol SA. Dupa pronuntarea deciziei respective, societatea si-a aratat toata deschiderea in cursul procedurilor legale demarate de autoritatile fiscale pentru identificarea si evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale", conform unui comunicat de presa al companiei.

Punerea in executare a deciziei instantei, inclusiv a dobanzilor legale, care in opinia autoritatilor fiscale reprezinta o suma de trei ori mai mare decat debitul principal, creeaza un dezechilibru financiar major pentru societate, avand efecte imediate in activitatile sale curente - intreruperea operatiunilor de profil, a contractelor in derulare, a investitiilor si implicit asupra angajatilor, potrivit companiei.

Rompetrol arata ca investitiile realizate de companie din fondurile proprii in dezvoltarea lucrarilor de explorare din Romania si achizitia de instalatii de foraj necesare extinderii activitatilor de profil pe plan extern depasesc suma de 50 milioane dolari.

"In acelasi timp au fost initiate demersurile legale pentru punerea in executare a obligatiilor asumate de catre fostul proprietar al Grupului Rompetrol in contextul deciziei Curtii de Apel Bucuresti. Reorganizarea activitatii Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activitatilor de foraj sonde petroliere terestre in Maroc, unde societatea a castigat un contract in 2014 dupa ce a fost nevoita sa isi intrerupa activitatile din Libia pe fondul instabilitatii politice, si in Romania, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare si productie hidrocarburi. Celelalte activitati ale societatilor din Grup nu vor fi in niciun fel afectate de aceasta procedura de reorganizare", preciza compania.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, Rompetrol SA avea datorii de 159 de milioane de lei in 2013. De asemenea, a inregistrat o pierdere de 53,2 milioane de lei, veniturile fiind de 66,4 milioane de lei.

Rompetrol SA face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), detinuta de compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, iar cea mai importanta companie din grup este Rompetrol Rafinare. In ianuarie 2014, Guvernul a aprobat memorandumul in baza caruia KazMunaiGaz va plati 200 milioane de dolari din datoria istorica de 688 milioane de dolari, in schimbul unei participatii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia.

KMG International este una din cele mai puternice companii din Romania si un important jucator in regiunea Marii Negre si Marii Mediterane. Cu activitati in fiecare sector din domeniul petrolului si al gazelor, KMG International detine si desfasoara operatiuni in rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale.

La nivel european, KMG International detine peste 1000 de puncte de distributie a carburantilor in sase tari - Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Franta, Spania si Georgia, care opereaza sub brandurile Rompetrol si Dyneff. De asemenea, compania desfasoara operatiuni de trading cu produse petroliere in regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane, prin intermediul companiilor sale localizate in Franta, Spania si Elvetia (Dyneff si KMG Trading).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri