Ministerul Energiei va vinde 26,69% din tilurile Rompetrol Rafinare, la un pret minim de 200 de milioane de dolari, actionarul majoritar al companiei, KMG International, avand drept de preemtiune asupra acestei participatii.

In acest sens, institutia a elaborat un proiect de HG, lansat in dezbatere publica. Vanzarea se va realiza prin "derularea unei proceduri de vanzare prin licitatie cu acordarea dreptului de preferinta actionarului majoritar al societatii", KMG International NV, pentru achizitionarea intregului pachet de actiuni, se arata proiectul de act legislativ, scrie Mediafax.

Statul va ramane, dupa aceasta operatiune, cu 18% din actiunile companiei. "Vanzarea actiunilor se va realiza prin licitatie, avand garantia unei oferte minime de cumparare din partea KMG International NV, de 200 milioane dolari SUA. Licitatia se va desfasura in urmatoarele etape: licitatie competitiva la un pret in urcare fata de pretul de oferta sau licitatie olandeza, la un pret in scadere fata de pretul de oferta, daca nu se ofera pretul de oferta", se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.

Potrivit documentului, Ministerul Energiei nu va putea sa finalizeze vanzarea de actiuni daca pretul de adjudecare este mai mic decat echivalentul sumei de 200 de milioane de dolari. La 15 februarie 2013, statul roman, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), si The Rompetrol Group NV au incheiat un Memorandum de intelegere care reglementa termenii generali ai acestei tranzactii complexe, precum si faptul ca grupul KayMunaiGaz urma sa constituie, in cel mai scurt timp, un fond de investitii in valoare de un miliard de dolari pentru investitii in sectorul energetic din Romania. In ianuarie 2014, Guvernul a aprobat acest memorandum in baza caruia KazMunaiGaz va plati 200 milioane de dolari din datoria istorica de 688 milioane de dolari, in schimbul unei participatii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia.

Viitoarea HG vizeaza aprobarea strategiei de privatizare a Rompetrol Rafinare si constituirea unei comisii pentru implementarea tranzactiei convenite in februarie 2013. Rompetrol Rafinare face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), detinut de compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan - KazMunayGas. KMG International este una din cele mai puternice companii din Romania si un important jucator in regiunea Marii Negre si Marii Mediterane. Cu activitati in fiecare sector din domeniul petrolului si al gazelor, KMG International detine si desfasoara operatiuni in rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale.

La nivel european, KMG International detine peste 1000 de puncte de distributie a carburantilor in sase tari - Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Franta, Spania si Georgia, care opereaza sub brandurile Rompetrol si Dyneff. De asemenea, compania desfasoara operatiuni de trading cu produse petroliere in regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane, prin intermediul companiilor sale localizate in Franta, Spania si Elvetia (Dyneff si KMG Trading).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri