Elvetienii de la Repower, care au inceput activitatea de furnizare a energiei electrice in Romania in 2010, odata cu achizitia furnizorului locala Elcomex EN, au renuntat recent la investitii de peste 200 de milioane de franci elvetieni pe piata locala, in capacitati de productie de energie electrica din surse regenerabile, din cauza modificarilor legislative nefavorabile privind sursele regenerabile si diminuarea consumului.

"La momentul intrarii in Romania am dispus de un buget pentru a ne dezvolta ca societate integrata, Romania fiind desemnata de catre actionari a patra piata cheie a grupului dupa Elvetia, Italia si Germania. Am inceput cu vanzarile de energie prin achizitia unui jucator local (Elcomex - n.r.) si in continuare, urmatorul pas si logic era de a dezvolta capacitati de productie, de generare", a declarat Dan Dragos Dragan (foto), CEO, Repower Furnizare Romania.

Capacitatea de productie a energiei electrice vizata de instalat pana in 2020 ar fi fost de aproximativ 100 MW, printr-o investitie de 200 milioane de franci, mai spune managerul Repower, in special in unitati de generare hidro.

"Am avut un buget care era definit la nivel de tara, in acel moment, iar pe baza lui am incercat sa stabilim tehnologiile in care vom actiona si ca un prim pas a fost sa cumparam niste proiecte gata facute care generau deja electricitate pentru a acoperi o parte din necesarul nostru de vanzari. Am identificat tintele, am facut tot ce tinea de due-dilligence, de business-planuri si pana ca oferta angajanta sa fie aprobata din Elvetia, in acea perioada de doua-trei luni, au inceput schimbarile legislative referitoare la suportul in special pentru producatorii de energie regenerabila", mai spune Dan Dragos Dragan.

Guvernul a decis ca producatorii de energie eoliana vor primi, din 1 ianuarie 2014, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, in timp unitatile fotovoltaice vor fi recompensate cu trei certificate verzi, jumatate din nivelul actual. Astfel, unitttile eoliene vor primi, pana in 2017, un numar de 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar dupa 2018 vor incasa 1,25 de certificate verzi.

Pana atunci, centralele eoliene primeau doua certificate verzi pana in 2017, respectiv un certificat verde dupa 2018. Pentru centralele fotovoltaice, numarul de certificate verzi a fost redus, din 1 ianuarie 2014, de la sase la trei pe MWh de energie electrica. In cazul microhidrocentraleolor noi cu putere instalata de el mult 10 MW, numarul certificatelor verzi a scazut de la trei la 2,3 certificate verzi pe MWh de electricitate.

"Intentiile noastre erau de a incepe cu productie hidro, eolian si solar in prima faza si din cauza acestor schimbari business planul pe care l-am creat pentru a demonstra oportunitatea acestei investitii nu mai era de actualitate. O evaluare a potentialelor modificari legilslative anuntate public de factorii de decizie ne-a determinat sa fim mai precauti pe segmentul de investitii. La aceste schimbari legislative, dupa o anumita perioada, s-au suprapus si schimbarile de piata la nivel european, inclusiv in Romania, cu o diminuare a consumului si o capacitate mai mare de productie disponibila in acest moment ceea ce nu justifica in acest moment din punct de vedere economic o investitie pe capacitati de productie", a mai spus managerul Repower.

Schema de sprijin, modificata de 8 ori din 2010 si pana in prezent

Schimbarile legislative frecvente se numara printre motivele scaderii interesului pentru domeniul regenerabilelor, in conditiile in care legea care reglementeaza schema de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile a fost modificata de 8 ori din 2010 si pana in prezent.

ANRE a constatat ca producatorii de energie regenerabila primesc prea multe certificate verzi, prin raportare la costul investitiilor in centrale de productie si a recomandat Guvernului reducerea numarului certificatelor verzi acordate acestora. Sistemul certificatelor verzi este modul in care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. Pe langa reducerea numarului de certificate verzi, Guvernul a decis ca, din 1 iulie 2014, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017 pentru centralele hidro si solare si pana in 2018 pentru centralele eoliene.

"Sunt convins ca in perioada urmatoare cadrul legislativ va ajunge la o forma care sa fie mai stabila si in momentul in care oportunitatile vor exista pe piata, precum o crestere pe partea de consum, in necesitatea unor noi capacitati de productie care sa acopere volumul necesar pe piata, cu siguranta o vom prezenta cu interes catre board-ul din Elvetia", a mai spus Dan Dragos Dragan.

Repower Furnizare tinteste zona de retail energetic in 2015

Repower, cu o cota de piata de 5%, va investi in 2015, in Romania peste un milion de euro, in produse si servicii noi, precum "Naturepower". Strategia Repower presupune o prezenta activa in segmentul consumatorilor SME (companii mici si mijlocii), precum si o aliniere a proceselor interne pentru liberalizarea completa a pietei. In 2015, Repower se va dezvolta, cu preponderenta, in zona de retail energetic, prin propunerea de solutii noi menite sa faciliteze accesul si sa imbunatateasca experienta consumatorilor la produsele companiei (noi solutii CRM).

Citeste si:

    "Obiectivele noastre pentru piata din Romania vizeaza o crestere continua a profitabilitatii operatiunilor pe retail energetic, dar si consolidarea portofoliului de servicii energetice", a spus seful Repower. Printre clientii companiei se numara: Nestle, Ford, McDonald’s, Mega Image, Ana Hotels, Howard Johnson, Forza Rossa, Carrefour, Tymbark, Elvila si Baneasa Shopping City

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri