Dragos si Adrian Paval

Dragos si Adrian Paval

Fratii Dragos si Adrian Paval au dezvoltat din 2002, cel mai mare retailer de bricolaj de pe piata locala, cu afaceri de 767,7 milioane de euro anul trecut si profit net de 93,5 milioane de euro.

Dedeman este un exemplu de succes intr-o industrie puternic lovita de criza si in care majoritatea multinationalelor au esuat, vanzandu-si operatiunile catre alti jucatori (Praktiker, Baumax si Bricostore) sau chiar iesind de tot din piata (Obi).

Primul care a intrat in business este Dragos Paval (foto), el pornind in 1992, un magazin de cartier de 16 metri patrati din Bacau, magazin in care se vindeau produse diverse...mai exact un chiosc clasic. Ulterior, doi ani mai tarziu, i s-a alaturat si fratele sau Adrian. Acestia au participat la licitatii de spatii comerciale vandute de stat si au intrat in comertul cu mobila.

In 1994, Dedeman avea 11 angajati. In 2002, pentru reteaua de retail cu materiale de constructii si pentru amenajari interioare lucrau 245 oameni, in timp ce in prezent sunt peste 7.500 de salariati.

Din 2002, fratii Paval au trecut de la comert cu mobila la amenajari, instalatii si decoratiuni. Si astfel au luat contur magazinele Dedeman. Insa, spre deosebire de marile retele straine care au mizat de la inceput pe Bucuresti, Dedeman a intrat in Capitala abia in 2009, la sapte ani de la lansarea primului magazin, mizand initial pe Moldova, cea mai saraca regiune a tarii.

Acum, Dedeman este cel mai mare jucator in industria de bricolaj, cu 41 de magazine. Magazinele au suprafete cuprinse intre 7.500 si 18.000 de metri patrati, cu in jur de 45.000 de produse.

Aurel Kober

Aurel Kober

In 1990, inginerul Aurel Kober fonda Kober, prima companie privata producatoare de lacuri si vopsele din Romania, in prezent jucatorul din Piatra-Neamt fiind cel mai mare producator vopsele si rasini pentru piata produselor decorative si industriale.

Compania a avut anul trecut afaceri de 46,8 milioane de euro si un profit net de 6 milioane de euro. De asemenea, Kober avea anul trecut un numar mediu de 504 angajati.

Aurel Kober si-a facut studiile la Facultatea de Constructii de Nave din Galati, dupa care a lucrat la fabrica de vapoare din Drobeta pana in anul 1990. Dupa o perioada, acesta a investit in realizarea unui atelier propriu in care initial erau produse vopsele pe baza de ulei. In urma obtinerii unui credit de la o banca, Aurel Kober a pus bazele unei sectii pentru rasini alchidice

Prima fabrica a deshis-o in 1991 in localitatea Turturesti. In prezent detine trei platforme de productie: Turturesti si Savinesti (lacuri si vopsele) si Vaduri (centrale termice).

Dan Ostahie

Dan Ostahie

Dan Ostahie a fondat Altex Romania, in 1992, la Piatra Neamt, deschizand primul magazin la un an dupa. In prezent, compania care detine un lant de 75 de magazine este cel mai mare retailer electroIT de pe piata locala, cu o cifra de afaceri de 334,2 milioane de euro si profit net de 876.000 de euro.

De altfel, compania lui Ostahie este cel mai mare jucator intr-o piata dominata de retaileri romani, cele mai importante nume in domeniu fiind Altex, Flanco Retail (controlat cu Iulian Stanciu), Domo Retail (detinut de austriacul Eugen Petrov) si Marelvi (Dumitru Mihalescul).

Ostahie (48 de ani) detine 73,4% din Altex, restul actiunilor impartindu-se intre Cometex SRL (14,5%) si Real Estate SRL (12%), potrivit Registrului Comertului.

Anca Vlad

Anca Vlad

Anca Vlad este una dintre cele mai cunoscute antreprenoare din Romania, ea fiind numita de cateva ori in anii 2000 ca fiind cea mai bogata romanca potrivit revistei Capital. Numele ei este echivalent cu grupul Fildas, care detine Catena, cel mai mare lant de farmacii de pe piata locala.

Povestea ei in businessul pe cont propriu incepe in 1991, cand punea bazele Fildas Trading, al treilea distribuitor de pe piata locala de medicamente, cu afaceri de 333,8 milioane de euro anul trecut.

A inceput cu sapte angajati, iar intre timp afacerile s-au diversificat Vlad punand bazele unui intreg grup.

Astfel, grupul Fildas este format astazi din compania de distributie Fildas Trading, grupul de presa Tonica (format din televiziunea online Senso TV, revista Tonica, publicatia Farmacia TA), insa cel mai vizibil business este Catena, cel mai mare lant de farmacii din Romania, cu peste 500 de unitati. Pentru grupul Fildas lucreaza in jur de 3.500 de angajati.

Anca Vlad este absolventa a Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE. In 1980, datorita rezultatelor obtinute pe parcursul anilor si la examenul de diploma, a primit o repartitie in Bucuresti, la o companie din industria lemnului – actualul Silvarom, potrivit blogului ancavlad.ro

„In timpul liber si in concedii lucram ca traducator la conferinte internationale si apoi ca organizator de evenimente pentru Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Asa am cunoscut oameni de la multe companii internationale de medicamente, chimia fiind specialitatea mea de traducator", declara aceasta pe blogul personal.

In 1987 a avut ocazia de a lucra la Camera de Comert a Romaniei, ca director de tara pentru britanicii de la SmithKline Beecham Pharmaceuticals, din Anglia. Astfel a ajuns sa lucreze in marketing

Dupa Revolutie a decis sa plece din sectorul de stat si a infiintat un birou de marketing, primul client venind dupa jumatate de an.

„S-a intamplat sa fie un reprezentant al unei companii straine pentru care lucrasem. Dupa un timp, cand am simtit ca exista nevoia in piata, am hotarat sa infiintez o societate comerciala care sa faca distributie de produse farmaceutice atat umane, cat si veterinare, dar si de produse cosmetice.”

Vladimir Iacob si Marius Selescu

Vladimir Iacob si Marius Selescu

Vladimir Iacob si Marius Selescu sunt fondatorii Aramis Invest, cel mai mare jucator de pe piata locala a mobilei, cu afaceri de 127, 6 milioane de euro si profit net de 5,5 milioane de euro. De asemenea, compania avea anul trecut un numar mediu de 2.845 de angajati.

Cei doi antreprenori care au pus in 1994 bazele companiei sunt foarte discreti, in presa nexistand fotografii sau interviuri cu acestia.

Vladimir Iacob are 54 de ani si este din Bistrita, in timp ce Marius Selescu are 58 de ani si este nascut in Craiova. Iacob controleaza 60% din companie, Selescu detine restul de 40%.

De asemenea, potrivit Ziarul Financiar, compania din Baia Mare este cel mai mare exportator din Romania, dar si cel mai mare furnizor IKEA.

Compania este specializata in productia de mobilier tapitat (canapele, fotolii, tabureti) si saltele

In 2013, grupul Aramis a lansat si compania de retail Aramis Feeling, in prezent aceasta operand doua magazine fizice (unul in Baia Mare si unul in Cluj-Napoca), dar si unul online, potrivit descrierii de pe eMag.ro.

Raul Ciurtin

Raul Ciurtin

Raul Ciurtin este presedintele Albalact si omul care a transformat o companie falimentara in cel mai mare jucator de pe piata locala a lactatelor, cu afaceri de 106,8 milioane de euro anul trecut si un numar mediu de 617 angajati.

Albalact are un portofoliu de peste 150 de produse, comercializate sub cinci branduri: Zuzu, Fulga, De Albalact, Raraul si Poiana Florilor.

Albalact era fosta Intreprindere de Industrializare a Laptelui, infiintata in 1971, in orasul Alba Iulia, companie care dupa Revolutie intrase in regres. In 1999, compania a fost privatizata, iar fratii Petru si Raul Ciurtin au cumparat pachetul majoritar de actiuni.

Raul Ciurtin a devenit presedintele companiei, iar intre 2010 si 2014 a fost si directorul general al acesteia. In 2014 a fost inlocuit de Stephane Batoux, fostul director general al Coca-Cola HBC Romania si Danone Romania.

Afacerile s-au extins in timp, iar businessul a devenit un grup. Astfel, grupul Albalact este format din compania Albalact, Raraul Campulung Moldovenesc si Albalact Logistic SRL. Grupul are peste 900 de angajati, doua unitati de productie – fabrica Albalact din Oiejdea si fabrica Raraul din Campulung Moldovenesc – si un centru logistic in Afumati, Ilfov.

Raul Ciurtin este absolvent al Facultatii de Medicina Iuliu Hatieganu din Cluj, dupa care a inceput sa lucreze ca medic stagiar. Raul Ciurtin a pus bazele afacerii Albalact in timpul stagiaturii sale in urma achizitionarii pachetului majoritar de actiuni al Intreprinderii de Industrializare a Laptelui.

Mihaela Nicola si Zoltan Szigeti

Mihaela Nicola si Zoltan Szigeti

In 2005, Mihaela Nicola si Zoltan Szigeti, fostii sefi ai grupului de comunicare Ogilvy, puneau bazele The Group, holding care in trei ani a devenit cel mai mare jucator in industria de comunicare.

Inca de la infiintare grupul a mizat pe lansarea de companii pe fiecare specializare acoperita si totodata a fost unul dintre cei mai dinamici jucatorii in privinta parteneriatelor, a fuziunilor si achizitiilor.

Daca in anii de varf , 2008-2010, The Group ajunsese la afaceri de peste 100 de milioane de euro si 17 agentii, anul trecut holdingul avea noua companii care totalizau afaceri de circa 70 de milioane de euro.

Mihaela Nicola (47 de ani) are o experienta de 24 de ani in comunicare, in timp ce Zoltan Szigeti (48 de ani) are un background tot de 24 de ani in domeniu.

Daca Nicola a studiat matematica, dar si comunicare si relatii publice, iar ulterior chiar a fost lector la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative), in schimb, Szigeti este un fost inginer electronist transformat in publicitar, mai exact unul dintre cei mai buni oameni de media buying din advertisingul romanesc.

Vasile Armenean

Vasile Armenean

Vasile Armenean (46 de ani) a fondat la Suceava, in 1994, Betty Ice, cel mai mare producator de inghetata de pe piata locala, cu afaceri de 19,7 milioane de euro si profit de 1,53 milioane de euro. Compania avea un numar mediu de 696 de angajati anul trecut.

Proprietarul Betty Ice, de origine din Medias (Sibiu) provine dintr-o familie cu patru copii. Pe vremea comunismului parintii lui si-au dorit plece in SUA, iar in 1982 au depus cerere pentru viza. Nu au reusit, dar Armenean, in varsta de 13 ani atunci, nu a renuntat si a reusit sa plece in Austria insa abia dupa a treia incercare. In Austria, intre 1987-1988, a lucrat la o gelaterie, iar in 1990 a adus o prima masina de inghetata si in Romania.

Pentru ca vanzarile din Romania mergeau bine, in 1994 a renuntat la locul de munca din Austria si s-a intors definitiv in Romania, unde a pornit afacerea Betty Ice.

Felix Patrascanu, Adrian Mihai si Neculai Mihai

Felix Patrascanu, Adrian Mihai si Neculai Mihai

Felix Patrascanu (49 de ani) a infiintat in urma cu 16 ani Fan Courier, cea mai mare companie de curierat din Romania cu peste 17 milioane de expeditii lunar, impreuna cu fratii Adrian Mihai (45 de ani) si Neculai Mihai (53 de ani), un business care anul trecuta avut afaceri de 75 de milioane de euro si profit net de 13,8 mil. euro.

"Au fost schimbari mari in curierat din 1994, si am vazut cam tot ce s-a intamplat, curieratul in Romania s-a schimbat enorm de mult. Daca te uiti la un curier in momentul de fata care are un terminal dupa el, un printer mobil, telefonul, o multime de lucruri care il ajuta si ma gandesc cum eram eu in 1994 cu un Oltcit, niste chitantiere si ditamai dosarul pentru ca fiecare client avea regulile lui si inainte de a ajunge la el trebuia sa le citesc. In prezent, curierii au linii de sortare, care sunt foarte importante. Nu vreau sa imi mai aduc aminte cum arata hala noastra din Fabrica de Glucoza cand in fiecare seara veneau la munca 300 de oameni care incarcau camioane sau le descarcau. Ei nu aveau vreo legatura cu geografia tarii si intotdeauna coletele pentru Adjud ajungeau la Aiud si orice targ era acelasi, schimbarea este imensa. Si daca atunci am putut deschide businessul cu vreo 4.000 de euro, in momentul de fata ca sa fi un jucator cat de cat important nu scapi fara 3-5 milioane de euro. Nu aveam flote in momentul respectiv, foloseam CFR-ul", considera Patrascanu.

Pentru Fan Courier lucrau anul trecut in medie 1.573 de salariati.

Fratii Adrian si Neculai Mihai detin fiecare cate 40% din companie, in timp ce Felix Patrascanu are un procent de 20%, conform celor mai recente date de la Registrul Comertului.

Citesti mai multe despre Felix Patrascanu in textul:

La pranz cu Felix Patrascanu, FAN Courier: Cele mai multe firme sunt doborate din interior. Foarte greu te face sa dispari concurenta

Dragos Anastasiu

Dragos Anastasiu

Dragos Anastasiu, seful grupului de turism Tui TravelCenter/Eurolines, cel mai mare de pe piata locala, si-a fondat busineesul in anul 1995, initial fiind doar in zona de transport persoane.

A pus bazele propriei afaceri cu 3-4 angajati, intr-o camaruta, si cu un imprumut de 30.000 de marci de la mama sa. A inceput businessul Eurolines dupa ce in 1982, la 18 ani plecase in Germania, unde studiase medicina, meserie pe care a profesat-o opt ani.

“Am plecat la 18 ani in comunism si m-am intors intr-un capitalism dement. Imi aduc aminte ca dupa 3 luni, a venit Garda Financiara si nu am inteles ce vor sa schimb. Mie mi se parea ca fac totul bine si, totusi, eram in afara legii”, spune el.

Dupa mai multi ani in care a facut transport de persoane, Anastasiu a intrat si pe zona cu turism, iar in prezent conduce 18 firme, cu 500 de angajati, fiind partenerul tour-operatorului german TUI.

Tui TravelCenter/Eurolines a incheiat 2014 cu o cifra de afaceri de 66,7 milioane euro (297 mil. lei), in crestere cu 31% fata de 2013.

Citeste si: La pranz cu Dragos Anastasiu (Eurolines): Am plecat la 18 ani din comunism si m-am intors intr-un capitalism dement

http://www.wall-street.ro/special/wall-street-lunch/145738/la-pranz-cu-dragos-anastasiu-eurolines-despre-profesia-de-medic-business-si-timp-liber.html