Jumatate din farmacii ar putea sa se inchida in urmatorul an daca preturile la medicamente vor scadea foarte mult si acest lucru nu se va armoniza cu taxa clawback, a declarat presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania, Robert Popescu.

Presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) a declarat ca asigurarea in Romania a celui mai mic pret european la medicamente, care apoi este afectat de taxa clawback, reprezinta un mecanism care nu poate sa aduca sanatate economica operatorilor din industria farmaceutica, fie ei producatori internationali sau locali, distribuitori sau farmacii, scrie Mediafax.

"Deci ar trebui sa existe armonizare intre modul in care se aplica Ordinul 75, care se refera la reducerea preturilor, si taxa clawback. Partea mai interesanta este ca, de fapt, pentru fondurile de asigurari de sanatate aceasta reducere de preturi, care poate avea impact foarte serios atat asupra producatorilor, cat si asupra distribuitorilor sau farmaciilor, de fapt, pentru fondul de asigurari de sanatate nu va produce o economie directa, pentru ca tot ce se va intampla va fi o reducere, in principiu, a taxei clawback. Din perspectiva Fondului national de asigurari de sanatate pentru medicamente, in principiu, se vor deconta aceleasi sume", a explicat Robert Popescu.

In opinia sa, exista un beneficiu care se va duce "direct in buzunarul pacientului", dar din perspectiva costului pentru Fondul national de asigurari de sanatate, al decontarii medicamentelor nu se va face o economie directa, ci una indirecta, in buzunarele companiilor, care vor plati intr-adevar o taxa clawback mai redusa.

"Pe de alta parte, aceste preturi au ajuns sa fie la niste niveluri, sa nu le spun ridicole, dar in orice caz foarte scazute (...) Daca preturile medicamentelor scad cu 15-16 la suta, asta inseamna ca veniturile directe ale companiilor de distributie si ale farmaciilor scad proportional cu 15-16 la suta", a spus Robert Popescu. Acesta a mentionat ca nivelul total de profitabilitate pentru distributie este undeva in jurul a 1,5-1,7 la suta fata de cifra de afaceri, ceea ce este in linie cu nivelul practicat la nivel european.

"In farmacii e mult mai greu sa se faca o statistica, dar va pot spune ca nivelul mediu de profitabilitate a farmaciilor este undeva in zona 1-1,5 la suta fata de cifra de afaceri, ceea ce este mult, mult, mult sub nivelul care este comun la nivel european. Ceea ce se intampla este ca daca dintr-un profit de doi la suta la cifra de afaceri vom scadea 16 la suta, scadere a veniturilor, in esenta, asta inseamna ca atat distribuitorii, cat si farmaciile vor fi pusi in situatia de a suporta pierderi semnificative. Nu fac un secret din faptul ca din acest motiv avem discutii referitoare la modificarea structurilor de adaos permise de catre Ministerul Sanatatii pentru activitatea de distributie si activitatea de retail farmaceutic, pentru ca, altfel, probabil ca pe noile preturi, cu structura de adaos actuala, ceea se va intampla este ca intr-un an de zile vom avea mai putin de jumatate din farmaciile care opereaza in Romania astazi", a mai spus presedintele ADRFR.

El a explicat ca toate aceste potentiale falimente ar insemna pierderi de bani in sistem, care ar trebui acoperite de altii din profitabilitate, insa aceasta va fi intr-o scadere foarte serioasa. "Pentru activitatea de distributie noi, distribuitorii mari, rulam sute de milioane de unitati, milioane de cutii de medicamente pe an. In conditiile in care pretul produselor ieftine va scadea cu 30-40 la suta, iar noi castigam in medie la o cutie de genul acesta undeva in jur de 10 la suta, asta inseamna ca e foarte posibil ca pentru o cutie al carei pret scade la jumatate sa devina total nerentabil sa efectuam distributia acestora catre farmacii. Din nou, un motiv pentru care trebuie sa revizuim modul in care se acorda veniturile distribuitorilor si farmaciilor in special pentru medicamente", a mai spus Robert Popescu.

Acesta a amintit ca alte tari occidentale, in general tarile dezvoltate, au avut situatii de reducere agresiva a preturilor medicamentelor, dar au constatat foarte repede ca trebuie sa-si ajusteze modul in care platesc sau remunereaza farmacia sau distribuitorul, astfel incat fluxul de aprovizionare cu medicamente sa continue sa functioneze. "Speram ca acelasi lucru sa se intample si in Romania si sa vedem ca peste un an de zile toate aceste ingrijorari ale noastre vor fi fost trecute cu bine si totul sa functioneze ok, insa pana atunci suntem serios preocupati de ceea ce inseamna viitorul apropiat daca nu se fac niste ajustari structurale in sistem", a adaugat presedintele ADRFR.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, luni, la Guvern, ca de la 1 iulie Romania va avea cel mai mic pret european la medicamente, sustinand ca toata procedura de reducere a preturilor cu 20 la suta a fost finalizata, fiind purtate discutii atat cu CE si FMI, cat si cu producatorii si distribuitorii.

1.200 de medicamente ieftine risca sa dispara, dupa ce 900 au iesit deja de pe piata

Alte 1.200 de medicamente ieftine risca sa dispara de pe piata dupa scaderea pretului la medicamente, de la 1 iulie, pentru ca ele nu vor mai fi rentabile pentru producatori, a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian, amintind ca alte 900 au iesit deja de pe piata.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a spus ca saluta introducerea cardului de sanatate, pentru ca vor putea sa apara economii, avand in vedere ca nu mai poate fi inselat sistemul. "Il mai poti insela o vreme, dupa care o aplicatie de genul acesta nu mai poate fi inselata", a mai spus Dragos Damian.

Dragos Damian a salutat scaderea pretului la medicamente, apreciind ca nu este normal ca in Romania sa se plateasca mai mult decat in alte tari europene. "O sa spuneti ca poate nu sunt sanatos la cap. Nu este normal ca pe anumite categorii de medicamente, in Romania sa se plateasca mai multi bani decat in tarile europene, mai ales ca in Romania veniturile sunt de un anumit fel, sub rezerva faptului ca toti producatorii de medicamente, pana la aplicarea Ordinului 75, respectau legile din Romania. Sa nu uitam ca medicamentele, in Romania, si pana la introducerea CANAMED erau cu 30 la suta mai mici, pentru ca se plateste clawback si se utiliza un curs de schimb gresit, cu patru la suta mai mic decat era necesar", a spus presedintele APMGR.

Potrivit lui Damian, doua mari companii au facut simulari privind ceea ce se va intampla in piata dupa 1 iulie si s-a constatat ca scaderea totala a preturilor este, pe intregul arsenal terapeutic, de 9,4 la suta, in vreme ce pentru producatorii care au expunere in Romania, adica cei care au fabrici, este de 18 la suta. "Preturile la medicamentele deja ieftine scad de doua ori, fata de medicamentele unde trebuia sa scada. La Actavis, preturile vor scadea cu 40 la suta. Deci vorbim de scaderea cifrei de afaceri a unor companii care platesc taxe si impozite catre statul roman si care pun in circulatie oricum medicamente extrem de ieftine, care acum devin si mai ieftine, probabil sub pragul rentabilitatii. La Alvogen si Sandoz, preturile scad cu 30 la suta, la Terapia, cu 21 la suta si Zentiva, cu 25 la suta. Deci, o scadere de preturi, care pe total vine la noua la suta, este extrem de puternica la nivelul producatorilor care au activitati industriale in Romania", a explicat Damian.

Presedintele APMGR a mai aratat ca o alta companie care face studii de piata spune ca piata totala se va reduce cu 16 la suta, pentru medicamentele inovative reducerea fiind de 15 la suta, iar pentru medicamentele generice, cele care oricum erau ieftine, de 20 la suta. "Deci, impactul covarsitor al scaderii preturilor este din nou asupra medicamentelor ieftine. Practic, 1.200 de tipuri de medicamente au ajuns sa coste sub cinci lei, mai putin decat o apa minerala, si le aduce in situatia de a deveni nerentabile. Mesajul nostru nu este un mesaj de amenintare, de santaj. Nu vrem sa spunem ca vom scoate maine aceste produse din fabricatie sau ca nu le mai fabricam si sa vedem ce se va intampla. Va avea loc un fenomen de adaptare a pietei. Aceste medicamente probabil vor disparea, pentru ca nu vom mai putea sa le producem. Vor fi inlocuite cu medicamente mai scumpe, pentru ca, da, exista alternative mai scumpe pentru aceste medicamente, si atunci, de fapt, va fi un consum la fel de mare sau poate chiar in crestere, nicidecum o economie. Ce se va intampla va fi ca va veni o taxa clawback de aceeasi valoare, peste trei luni, sase luni, noua luni si, de fapt, se intra pe un cerc vicios, care cred ca ar trebui la un moment dat oprit", a adaugat Dragos Damian.

Vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), Marius Tanasa, a declarat ca starea de nervozitate legata de faptul ca dispar medicamente de pe piata este cumva justificata, insa a atras atentia ca si fara aceasta scadere a preturilor au disparut deja o serie de medicamente de pe piata. "Eu primesc frecvent cereri de renuntare din motive comerciale. Faptul ca dispar nu se va inventa dupa 1 iulie. Probabil ca unii agenti isi fac calcule economice si vor decide ca nu mai este rentabil, dar nu vor disparea toate medicamentele. Cand am venit la ANM, am nimerit in plina criza de citostatice si am cautat solutii pentru a asigura tratamentul. Ulterior, am identificat o serie de medicamente cu risc de discontinuitate in piata. Supraveghem in continuare piata, astfel incat sa identificam posibilele riscuri de discontinuitate a unor medicamente. Cred ca in cadrul unui dialog putem sa asiguram pacientii ca medicamente nu vor disparea de pe piata, ca tratemntele vor fi disponibile si chiar accesibile", a spus Marius Tanasa.

Sursa foto: Farmacisti/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri