Noua versiunea a Codului Fiscal implica o crestere a taxelor numai asupra tigaretelor, desi nivelul de accizare a atins inca din aprilie nivelul prevazut pentru 2018, a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs & communications JTI Romania, Moldova & Bulgaria.

"Dincolo de propunerile surprinzator de liberale, menite sa castige simpatia mediului de afaceri «reducerea TVA de la 24 la 19%, eliminarea taxei pe stalp si a taxei de 7 eurocenti la carburanti» nu putem sa nu remarcam ca, in proiectul noului Cod Fiscal, singurele taxe care cresc, sunt, din nou, accizele pentru tigarete! In proiectul votat ieri in plenul Camerei Deputatilor, nivelul accizei totale creste in ianuarie 2016 la 447 lei, de la 412 lei, in prezent! Ceea ce inseamna o crestere neprevazuta de 35 de lei pe mia de tigarete si o devansare fata de prevederile aprobate recent, potrivit carora acciza la tigarete urma sa creasca, la 1 aprilie 2016, cu rata inflatiei", a spus Gilda Lazar, potrivit Mediafax.

Gilda Lazar sustine ca in redactarea actuala, Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala nu pot fi aplicate. "Nu se stie de unde vine amendamentul votat miercuri de Camera Deputatilor, daca intentia a fost compensarea scaderii TVA sau o noua pedeapsa pentru pacatosii de serviciu, dar e limpede ca textul a fost scris «pe genunchi», si este imposibil de aplicat in redactarea actuala, deoarece contravine altor prevederi pastrate in Cod fara modificare (referitoare la nivelul accizei si modalitatea de calcul)", a adaugat Gilda Lazar.

Oficialul JTI Romania cere ca prevederile din Codul Fiscal sa fie corectate, pentru ca altfel impactul asupra pietei legale a tigaretelor ar fi foarte mare.

"In plus, paragraful intai al amendamentului se bate cap in cap cu paragraful al doilea: primul prevede ca, intre 1 ianuarie si 31 martie 2016 se pastreaza nivelul curent, de 412 lei, al doilea prevede pentru acelasi interval 447 lei! Dat fiind ca, potrivit ministrului Finantelor, domnul Teodorovici, toate accizele ar urma sa scada, speram sa fie vorba doar de o eroare materiala, care va fi corectata, si nu despre o initiativa luata pe neasteptate, fara a se lua in calcul impactul urias asupra pietei legale a tigaretelor si, implicit, asupra bugetului de stat! Daca nu este vorba despre o eroare materiala, vorbim despre cea mai grava eroare de strategie fiscala din ultimii ani! Ar fi inca o dovada de lipsa de viziune si predictibilitate, cu impact asupra producatorilor legali, cu incurajarea indirecta a contrabandei si pierderi substantiale la buget. Sa nu uitam ca, incepand cu aprilie anul acesta, acciza la tigarete a ajuns deja in Romania la nivelul de accizare prevazut pentru 2018!", a explicat Gilda Lazar.

Potrivit lui Gilda Lazar, in industria tutunului lucreaza circa 3.000 de angajati cu norma intreaga, iar anul trecut companiile de tutun au platit la stat 2,7 miliarde de euro in accize, TVA, impozite si contributii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri