Cele mai mari 30 de companii cu actionariat majoritar grecesc prezente in Romania au avut afaceri de 12,4 miliarde de lei anul trecut si in jur de 20.553 de angajati, potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului si a rapoartelor financiare ale companiilor.

Dintre aceste 30 de companii, dintre care cinci banci, 16 au inregistrat profit brut, iar acesta a ajuns la valoare totala de 1,46 miliarde de lei.

Totodata, 14 companii au fost pe pierdere, totalul fiind de 907,1 milioane de lei.

Al saselea investitor in Romania

Cel mai mare investitor cu actionariat majoritar grec in economia locala este Telekom Communications, fostul Romtelecom, companie cu afaceri de 2,7 miliarde de lei anul trecut. Grecii de la OTE detin un pachet majoritat de 54% din Telekom Communications, acest pachet fiind controlat indirect de grupul german Deutsche Telekom. Restul pachetului de 46% apartine statului roman.

Pe pozitii fruntase in top se numara si Telekom Mobile Communications (fostul Cosmote Romania), Coca-Cola HBC, cel mai mare producator de bauturi racoritoare la nivel local, dar si bancile Alpha Bank, Bancpost si Piraeus Bank Romania.

Grecia este al saselea investitor in economia locala, cu 6.100 de companii care au investitii totale de circa 13,5 miliarde de euro, conform ZF.ro.

Statul elen trece prin cea mai dura criza de dupa Al Doilea Razboi Mondial, Grecia fiind nevoita sa plateasca pana la finalul zilei o transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI. Altfel, grecii nu vor mai avea acces la finantare internationala si vor intra in incapacitate de plata, primul pas catre faliment.

Grecia are datorii de 320 de miliarde de euro, in jur de 65% din suma fiind catre state din Zona Euro si FMI.

* Datele despre Telekom Communications si Telekom Mobile Communications sunt din raportul financiar al grupului grec OTE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri