Producatorul de energie de stat Electrocentrale Grup a inaugurat vineri o centrala electrica fotovoltaica de 1,7 MW in localitatea Chiscani, judetul Braila, investitie de 10,99 milioane lei (2,4 milioane euro).

Costul specific a fost astfel de 1,419 milioane euro/MW. Proiectul a fost finantat din surse proprii ale Electrocentrale Grup SA, societate cu capital integral de stat, aflata in portofoliul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri. Parcul fotovoltaic se intinde pe un teren de 39.365 mp din proprietatea companiei, scrie Mediafax.

Reprezentantii Ministerului Energiei spun ca suma totala cheltuita pentru realizarea proiectului a fost cu circa 12% sub costurile estimate prin Devizul General din Studiul de Fezabilitate si cu aproximativ 15% sub costurile estimate in Planul Anual al Investitiilor Publice, aferent anului 2014 si bugetul de venituri si cheltuieli al societatii Electrocentrale Grup aprobat pentru anul 2014.

"Ne dorim sa avem ocazia sa inauguram cat mai des proiecte in domeniul producerii de energie. Punerea in functiune, astazi, a centralei fotovoltaice de 1,7 MW de la Chiscani este o dovada ca se poate. Ma bucura faptul ca Electrocentrale Grup, companie a statului care acum doi ani se afla intr-o situatie financiara dificila, reuseste nu doar sa se redreseze, ci sa faca si investitii in zona tehnologiilor verzi. In ceea ce priveste investitiile pe zona de energie solara, mi-ar placea sa cred ca in viitor va exista posibilitatea ca realizarea parcurilor fotovoltaice sa se faca astfel incat sa permita si exploatarea agricola a terenurilor pe care sunt amplasate", a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Electrocentrale Grup a fost infiintata in 2013, prin divizarea Termoelectrica, inainte de intrarea acesteia in procedura de dizolvare/lichidare conform angajamentelor asumate de Romania fata de Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Patrimoniul preluat a fost in mare parte grevat de masuri asiguratorii (sechestre, ipoteci, popriri) instituite de creditorii Termoelectrica si reprezenta, in fapt, titluri de participatie la alte societati comerciale, imobile si active neutilizabile in procesul de producere a energiei termo-electrice. Totodata, au fost preluate datorii salariale si comerciale in cuantum de circa 30,6 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri